Hyvä EU!

teksti: Kaija Hakala 11.06.2012

EU:n tukipolitiikkaa moititaan vaikeaselkoisuudesta ja pikkutarkkuudesta. Tänä keväänä olen tutustunut EU:n Yleisen Maatalouspolitiikan Tuen (YMP, CAP) uudistussuunnitelmaan. Ensimmäinen yllätys oli siitä EU:ssa tehdyn yhteenvedon selkeys ja loistava kieli. En voi kuin ihailla asiakirjan laatijaa ja sen suomentajaa. Teksti on todella hyvää ja käännös oikeaa Suomea!

Mitä siinä sanotaan?

Ensinnäkin: Suoria hehtaaritukia pyritään uudistamaan siten, että tukitasojen erot vähitellen häviävät viljelijöiden, maiden ja alueiden väliltä. Tasa-arvoa! Hyvä asia!

Toiseksi: Pyritään parantamaan ja säilyttämään ympäristöä, sopeutumaan ilmaston muutokseen ja estämään sitä. Yhtenä keinona on MTT:ssäkin hyväksi todettu monipuolinen viljely. Kansallisista määrärahoista 30 prosenttia osoitetaan tätä edistämään. Tukea saa, jos tekee tilallaan kolme toimenpidettä: 1) Säilyttää pysyvää nurmea tilalla, jos sitä siellä jo on. Tämä on hyvä asia monestakin syystä, muttei vähiten maassa pesivien lintujen takia. 2) Viljelee enintään 70 prosenttia alasta yhtä kasvia ja lopulla vähintään kahta muuta kasvia. Tästä voisi syntyä jotain kaunista. Tosin tämän tukimuodon säännöt ovat väljät. Viljelijä voi jatkossakin viljellä esim. ohraa suurimmalla osalla pelloistaan ja yhdellä viidesosalla puoliksi vehnää ja kauraa. 3) Pitää luonnonhoitoalaa. Vähintään 7 prosenttia maa-alasta pitää olla jotain muuta kuin tehotuotantoa (tuon pysyvän nurmen lisäksi). Tällaista alaa voi olla puu, kivikko tai aita keskellä peltoa, kosteikot, suojakaistat, kesanto, ym. Näitähän monella jo onkin, ja lopulta alan laatu on määrittelykysymys.

Miten uudistus ymmärretään ja varsinkin miten sitä kylätasolla sovelletaan riippuu suomalaisen viljelijän ja toisaalta toimeenpanevan virkamiehen luovuudesta, innosta ja viisaudesta. Uudistuksesta henkii vahva pyrkimys vaikuttaa suuriin yhteiskunnan ongelmiin sekä ilmasto- että viljelijätasolla.

Kolmanneksi: Viljelijöiden tulotasoa pyritään nostamaan mm. edistämällä kilpailukykyä. Yhtenä keinona mainitaan heidän järjestäytymisensä parantaminen, jolloin heidän neuvotteluasemansa elintarvikeketjussa paranee. Kuulostaa ihan kannatettavalta asialta Suomessakin! Ei ole oikein, että hyvä paikallinen peruna maksaa hypermarketissa 45 senttiä kilo (josta viljelijälle jää 10 senttiä?).

En olisi uskonut, että EU:n virkamiehet pystyvät näin järkevään toimintaan, mutta toisaalta, EU olemme me! Hyvä me!

CAP-uudistuksen yhteenvedon teksti Suomeksi

Teksti englanniksi

Keskitalon ja Jauhiaisen artikkeli viljelykiertojen monipuolistumisesta
(sivuilla 12-13)

Vanhempi tutkija Kaija Hakala kertoo, että on uusimman tutkimuksen mukaan viljely monipuolistunut Suomessa viimeisten 16 vuoden aikana.

- Lisääkö EU:n "viherryttämisuudistus" mitään oleellista jo valmiiksi hyviin käytäntöihin? Tähän haemme vielä tänä kesänä vastauksia viljelijöitä haastattelemalla, Hakala sanoo. 

Kaija Hakala tutkii ilmastonmuutoksen vaikutuksia maatalouteen sekä bioenergian mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillinnässä. Myös valkuaisomavaraisuus ja luomutuotanto kestävän kehityksen osina ovat lähellä sydäntä. Vapaa-aika kuluu yhdistystoiminnassa Marttojen, Lounais-Hämeen Kirjanystävien ja maataloustutkijoiden (NJF, Lounais-hämeen Agronomit) parissa.




 

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook