Mistä on hyvä johtaminen tehty?

teksti: Anne Nissinen 14.08.2013

Heikko työhyvinvointi maksaa vuosittain 30 miljardia euroa, josta suurin osa koostuu ennenaikaisista eläkkeelle jäämisistä (TTT-lehti 2/2012). Johtamisella on suuri vaikutus työhyvinvointiin. Työhyvinvointia ja yrityksen menestystä lisää luottamus. Sari Häkkisen väitöskirjan mukaan luottamusta lisäävät johtajan ominaisuudet olivat johtajan kyvykkyys ja pätevyys yrityksen johtamisessa, tinkimätön ja lahjomaton käytös, hyväntahtoisuus sekä toimiminen tasapuolisena esimerkkinä alaisille. Sen sijaan luottamusta vähentää alaisten jaottelu ulko- ja sisäpiiriin.

Taloussanomat (23.7.2013) puolestaan listaa hyvän nykyaikaisen johtajan ominaisuuksiksi: eturintamasta johtamisen, modernin teknologian ymmärtämisen, esimerkin näyttämisen, herkkyyden arvostamisen ja jakamiseen uskomisen. Tässä jakamisella ei kuitenkaan tarkoiteta henkilökohtaisten asioiden jakamista, vaan käskyjen taustoittamista.

Toisaalta huonon johtajan tunnistaa Taloussanomien (25.1.2013) mukaan siitä, että tämä ei saa tuloksia aikaan tai tuottaa niitä väärällä tavalla, on piittaamaton, haluaa hyvän aseman, mutta ei välitä toiminnan tarkoituksesta, tekee helposti lupauksia, joita ei pidä, luokittelee ihmisiä osaamattomiksi, noudattaa vain sääntöjä, mutta ei uskalla luoda uutta, päästää lahjakkuudet menemään, ottaa kunnian muitten töistä, tai nostaa asiat ihmisten yläpuolelle.

Emeritaprofessori, psykoterapeutti Marita Paunonen-Ilmonen (Länsiväylä 2.4.2012) puolestaan sanoo, että esimiehen tärkein väline on puuttuminen. "Jos ongelmiin ei puututa ja muutoksen toteutumista valvota, esimies laiminlyö tehtävänsä." Työyhteisön näkeminen kokonaisuutena, ja ongelmiin puuttuminen puolestaan vaatii esimieheltä tiettyä etäisyyttä alaisiinsa. Sopivaa ei ole kuulua työpaikan piilo-organisaatioihin tai jakaa henkilökohtaisia tai perheen ongelmia työntekijöiden kesken. "Jos olet työntekijän ystävä, et välttämättä uskalla olla esimies." Tämä väistämättä tekee yksinäisyydestä osan johtajuutta. Paunonen-Ilmonen toteaakin, että esimiehen työtaakkaa voidaan helpottaa johdon työnohjauksella, ja että esimiehellä olisi hyvä olla vaitiolovelvollinen ja työyhteisön ulkopuolinen ohjaaja, jolle voi puhua työasioista.

Suomi on EU:ssa organisaatiouudistusten ykkösmaa, tutkimuslaitoksia yhdistetään ja uusia organisaatioita ja rakenteita luodaan. Täytyisikö uudistusten ulottua myös henkilövalintoihin? Olisiko syytä miettiä, millaista johtajuutta haetaan, ja tuleeko naapurihuoneessa istuvasta parhaasta kaverista paras esimies. Vai pitäisikö johtajuutta etsiä kauempaa?

Anne Nissinen työskentelee vanhempana tutkijana MTT:ssä.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook