95 prosenttia satua?

teksti: Pia Smeds 11.02.2013

"Nykytutkijat arvioivat että vain noin viisi prosenttia kansalaisista perustaa mielipiteensä johdonmukaiseen ja perusteelliseen puntarointiin."

Näin väittää Lauri Rapeli Turun yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselta Tiede lehdessä (Tiede 10/2012, s.17). Loput 95 % perustaa mielipiteensä tämän johtopäätöksen perusteella ehkä mediaan, tarinoihin, uskomuksiin ja muiden mielipiteisiin. Nämä muiden mielipiteet vuorostaan perustuvat 95 % tarkkuudella kaikkeen muuhun kuin johdonmukaiseen ja perusteelliseen puntarointiin.  Vanha sanonta "sokea johdattaa sokeaa" tuntuu aika osuvalta tähän politiikkaa koskevaan väittämään.

Tämä herättääkin kysymyksen siitä, että paljonko maaseutuun ja maatalouteen liittyvää totuudenmukaista tutkimusta ja faktatietoa käytetään hyväksi päätöksenteossa ja arkivalinnoissa? Yritykset hyödyntävät maaseudun ja maatilojen romantisoitua imagoa tuotteiden menekin edistäjänä. Totuudessa maatalouden romanttisuus on pelkkää satua, mutta tämä imago muodostuu helposti myyntipuheesta faktaksi. Kuinka monen kansalaisen todellisuus perustuu tämänkaltaisiin satuihin, joita hän käyttää valintojen ja päätösten tekemiseen niin arjessaan kuin valtakunnan tason päätöksissä?

Tehdäänkö me tutkijoina turhaa työtä vai onko sillä enemmän kuin viiden prosentin vaikutus?

MTT:n tutkija Pia Smeds tekee kasvatustieteen väitöskirjaa maatilavierailujen merkityksestä oppimisessa. Hän tutkii nuorten käsitystä maataloudesta ja maaseudusta sekä koulutuspolitiikkaa ja johtamista.
 
"Olen juuri muuttanut perheeni kanssa takaisin maalle, pieneen harmoniseen kotikylääni, jossa lapset saavat olla lapsia vähän kauemmin. Hirsitalon pihalla tepastelevat kesäisin kanat, luomumaitoa haemme lähitilalta ja vihannekset tulevat omasta maasta. Ruoka ja sen valmistaminen ovat lähellä sydäntäni. Ruoan puhtaus, tuoreus ja alkuperä ovat a ja o onnistuneelle, nautinnolliselle makuelämykselle."

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook