Tulevaisuudet – keinolihaa vai kutunjuustoa

Teksti: Sirpa Kurppa 21.05.2013

Ruoan tulevaisuudet on aiheena kesäkuun ensimmäisellä viikolla Turussa järjestettävässä kansainvälisessä kokoontumisessa. Tulevaisuustutkijat haluavat nimenomaan puhua tulevaisuudesta monikollisena; se korostaa vaihtoehtojen olemassaoloa. Taaksepäin katsoen ruoan tuotantoon ja kulutukseen liittyvät muutokset ovat olleet mielenkiintoisia.  Moni meistä on sitä mieltä, että ruoan tuotanto on muuttunut, nimenomaan teknistynyt ja kaupallistunut aivan valtavasti viime vuosikymmenien aikana. Niin onkin. Monilla suomalaisillakin viljelijöillä tietokoneisiin liittyvästä työstä on tullut toinen ammatti. Kun suomalainen koululainen uskonnon historian tai elämänkatsomuksen opinnoissaan lukee paimenista, hän todennäköisesti rajaa tuon ammatin raamatulliseen asiayhteyteen. Kuitenkin paimen on edelleenkin elävä ammatti. Esimerkiksi Kreikassa heitä on vuohi- ja lammaspaimenina, yhdessä koirien kanssa, palkkana noin 500 euroa kuukaudessa, suurimpina ammatissaan kohtaamina riskeinä sudet, joiden takia eläimet ajetaan suojaan pimeän ajaksi. Vuohien lypsy saattaa yhä tapahtua käsin ja maito kuljetetaan parinkymmenen litran kannuissa edelleen jalostettavaksi. Tämäkin edustaa tämän päivän EU:ta.

Keskeisin tulevaisuuden ruoantuotannon ja kulutuksen resurssikysymys on maan käyttö. Yleisesti kyseenalaistetaan sitä, onko meille mahdollista tulevaisuudessa syödä eläintuotteita, koska ne tarvitsevat selvästi suuremman maa-alan tuotekiloa kohden kuin kasvistuotteen. Länsimaissa seitsemänkymmentä prosenttia tuotanto-alasta käytetään eläintuotteiden tuottamiseen. Turussa kesäkuun alusta kyseenalaistetaan hieman provosoivasti myös se, onko tulevaisuudessa ylipäänsä enää mahdollista käyttää maata ruokatuotteiden tuottamiseen. Joka tapauksessa tulevaisuudessa huomio tullaan kiinnittämään ruoan erilaisiin jalanjälkiin. Tarvittavan tuotantomaan pinta-ala on kytköksissä tuotannon tehokkuuteen. Miten tullaan suhtautumaan matalan intensiteetin tuotantoon, tuohon alussa mainittuun eläinten paimentamiseen puoliluonnontilaisessa ympäristössä?

Miten ja mitä sitten syödään? Korostuuko ruoanlaiton yhteisöllinen arvo ja seurustelunäkökulma edelleen? Elämmekö tulevaisuudessa syödäksemme? Palaammeko ruokaraaka-aineiden osalta takaisin hyvin monipuoliseen valikoimaan kasvis- ja eläintuotteita. Tämä johtaisi ruoan paikallisuuden ja sesonkisuuden korostumiseen, mikä olisi ainakin monimuotoisuuden kannalta edullinen toimintamuutos. Miten suhtaudutaan eläintuotteisiin; keinoliha on jo keksitty. Saako se varauksettoman suosion tultuaan markkinoille? Mitä kaikkea tulevaisuus lieneekään, yhteinen politiikkanäkemys korostaa eurooppalaisen ruokajärjestelmän transformaatiota kestävyyden suuntaan, jopa globaalina mallina. Kuitenkin globaalisti ruoan tulevaisuudet määräytyvät sen mukaan, mitä isoissa ja kasvavissa kuluttajavaltioissa kuten Kiinassa, Intiassa ja Brasiliassa tapahtuu.

Professori Sirpa Kurppa tutkii MTT:ssä mm. elintarviketuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutuksia sekä ruoka- ja ympäristöpolitiikkaa. Hän harrastaa talvella hiihtoa, kurakelillä ohjattua jumppaa, kesällä puutarhatöitä ja marjankeruuta ja kaikkina vuodenaikoina valokuvausta ja luonnossa liikkumista ja sen päälle kaikenlaista kirjavaa.

Sirpan mielestä kaikki ruoka on hyvää juuri oikeaan aikaan oikeassa tilanteessa. Esimerkiksi varhaiskesän tuore savustettu lahna ja uudet perunat ovat taivaallisen hyviä. Työkaverin keittämä mustaviinimarjamehu hiihtolenkin jälkeen – sitä voi odottaa koko lenkin ajan.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook