Koenavetan Rinsessa

teksti ja kuva: Tiina Kokko 05.11.2012

Koenavetta herättää ihmisissä monenlaisia tuntoja, kun he kuulevat sanan ensimmäisen kerran. Toiminnasta liikkuu myös monenlaisia huhuja. Villein kuulemani huhu on, että lehmät tapetaan sen jälkeen, kun ne ovat jossakin kokeessa. Onneksi sain oikaistua väärän luulon. Tällaisten juttujen takia kaikki tekninen perustyö olisi hyvä saada paremmin näkyville ja kertoa siitä avoimemmin suurelle yleisölle.

MTT Maaningan navetassa tehdään lypsykarjan käyttäytymis-, hyvinvointi- ja ruokintatutkimuksia. Lisäksi NYT-hankkeessa testataan uusia teknologisia apuvälineitä lypsykarjatilallisille. Kaiken tämän ohella täytyy muistaa hoitaa peruskarjanhoito hyvin, mitä ilman ei pystyttäisi tekemään luotettavaa tutkimustakaan. Usein kerrotaan vain tutkimustuloksista ja tekninen henkilöstö ja tärkeimmät eli lehmät jäävät huomiotta.

Tällä hetkellä navetan vanhin lehmä on holstein-rotuinen Rinsessa, jonka emä on Mimmi ja isä Ollinahon jalostus. Rinsessa on syntynyt 13.12.2002 ja elinikäistuotos syyskuuhun mennessä on 76 193 kiloa. Keskimäärin maitoa on tullut vuosittain 9 603 kiloa. Valkuaisprosentti on ollut 3,56 ja rasvaprosentti 3,85. Siemennyksiä on tarvittu 2,4 per tiineys. Utare on mallikkaasti kintereen korkeudella.

Rinsessan NTM eli jalostusarvo on tällä hetkellä -3, mutta seuraavaksi se siemennetään valio-sonnilla. Karjassamme on jo kolme hyvää Rinsessan tytärtä ja ne ovat tehneet myös useita tyttäriä, jotka vaikuttavat hyviltä. Tässäpä yksi meidän navettamme hyvistä lehmäperheistä!
Keskimäärin suomalainen lehmä lypsää maitoa 8 854 kiloa vuodessa ja poikii 2,31 kertaa, joten Rinsessa on aivan erityislaatuinen! Halolan 100 lehmän karjassa keskituotos vuonna 2011 oli 9 393 kiloa vuodessa.

Rinsessa on nopealypsyinen lehmä, jonka luonne on tasoittunut iän tuoman viisauden myötä. Rinsessa syntyi Halolan vanhaan parsinavettaan ja on elänyt siellä suurimman osan elämästään. Kun uuteen pihattoon muutettiin keväällä 2009, se sopeutui sinne ongelmitta. Iäkkäämmän lehmän siirtäminen onnistuneesti uuteen navettaan ei ole mikään itsestään selvyys. Rinsessan kahdeksannen poikimapäivän lasketaan olevan 17.12. ja se umpeutetaan syys-lokakuun vaihteessa.

Aika näyttää saadaanko Halolan Rinsessasta ensimmäinen 100-tonnari koko Halolassa ja koko MTT:ssä. Kaksi poikimista vielä tarvittaisiin kunnian saavuttamiseen. Se olisi suuri juhlanpaikka navetassa, joka ei ole ns. normaalinavetta. Rinsessa on hyvä seuraaja toistaiseksi pitkäikäisimmälle lehmällemme, Meijulle, jonka elinikäistuotos oli vajaat 85 000 kiloa. MTT Maaningan työntekijöillä on syytä ylpeyteen, sillä Halola sai tänä vuonna Walter Ehrströmin hopeisen mitalin laatumaidosta.
 

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook