Itämeren ruokavalio Välimeren kasvismäärillä!

teksti: Raija Tahvonen 30.07.2012

Haastan sinut kokeilemaan kasvisvoittoista ruokavaliota muutamaksi viikoksi. Nyt loppukesällä ja alkusyksyllä on tarjolla loistava valikoima kotimaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä – terveellistä lähiruokaa. Kokeile nyt Itämeren ruokavaliota, mutta käytä kasviksia "välimerellinen" määrä.

Itämeren ruokavaliossa suositellaan syötäväksi kasviksia puoli kiloa päivässä – tästä puolesta kilosta 200 g pitäisi olla kotimaisia marjoja. Lisätietoja Itämeren ruokavaliosta saat esim. osoitteesta: http://www.diabetes.fi/files/1618/Tiedote_Itameren_ruokakolmio_-kuvan_kayttajalle.pdf.

Terveelliseksi tiedetyssä perinteisessä Välimeren ruokavaliossa kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään 800 g, jopa kilokin päivässä. Itämeren ruokavalioon voi hyvin soveltaa samaa määrää, jolloin terveysvaikutukset tehostuvat.

Grilliherkuista ei tarvitse luopua. Monia kasviksia voi grillata vaikkapa paloiteltuna ja tikkuun pujoteltuna tai folionyyteissä. Grillattavat kasvikset kannattaa sivellä rypsiöljyllä, jota voi lorauttaa myös nyytteihin. Mausteeksi sopivat yrtit ja ripaus suolaa.

Herkkuhetkiä ja ihania makuyllätyksiä saat myös wokkaamalla erilaisia kasvisyhdistelmiä. Kokeile wokkeihin lehtikasviksiakin – pinaatti sopii hyvin, samoin lehtikaali, roomansalaatti ja monet muut salaatit. Wokkiin voit lisätä pieniä määriä kalaa, lihaa tai tofua ja taas mausteeksi yrttejä ja ripaus suolaa. Lisäkkeeksi sopivat juuri keitetyt uudet perunat.

Useimpia kasviksia voi syödä myös sellaisenaan kypsentämättä ja erilaisissa salaateissa. Kokeile marjojen yhdistämistä salaatteihin. Mansikat ja pensasmustikat sopivat monenlaisiin salaatteihin. Puolukoita on totuttu käyttämään porkkanaraastessa tai kaalisalaatissa, mutta mukavan mausteisen salaatinkastikkeen saat soseuttamalla puolukat sauvasekoittimella ja lisäämällä joukkoon hieman rypsiöljyä, rouhittua rosépippuria, sokeria ja suolaa. Kastike sopii tarjottavaksi esimerkiksi lehtisalaatti + leipäjuustoyhdistelmän kastikkeena.

Miltä olosi tuntuu kokeilun jälkeen? Hiilijalanjälkesi ainakin pieneni, jos käytit kotimaisia tuotteita ja korvasit kasviksilla myös osan lihasta! 

Raija Tahvonen on genomisen ravitsemuksen professori MTT:ssä. Hän
kertoo, millainen on hyvä ruokavalio ja kehottaa sitä noudattamaankin.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook