Uusi luonnonvaratutkimuskeskus

teksti: Ilkka P. Laurila 28.05.2012

 

Maatalouden tutkimuskeskus ja Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos yhdistyivät vuonna 2001. Toimin yhdistämistyöryhmän toisena sihteerinä. Muistan elävästi pienemmän osapuolen reaktion, kun fuusiovalmistelu käynnistyi: tyrmistystä, epäluuloa, pelkoakin. Onneksi valmisteluvaihe kesti vain vuoden, sillä elämä tasaantui nopeasti fuusion toteuduttua. Kulttuureiden hitsautuminen yhteen on edelleen kesken, mutta näen sen myös rikkautena. Kyseenalaistaminen on kehityksen edellytys, ja samasta puusta veistetyt yhteisöt saattavat lakata kysymästä.

Tuo MTT:n ja MTTL:n fuusio, josta syntyi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, on palannut viime viikkoina mieleeni. Eikä syynä ole vain se, että iän myötä vanhat asiat palaavat mieleen. Syynä on MTT:n, Metlan (Metsäntutkimuslaitos) ja RKTL:n (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos) fuusion valmistelu, jonka maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt. Kaksi samankokoista ja kolmas, joka on kooltaan vajaa puolet isommista (RKTL) valmistelevat yhdistymistä.

Fuusiovalmistelu ei ole herättänyt sen koommin asiakkaissa kuin henkilöstössäkään suuria tunteita. Taitaa olla niin, että Lynet-yhteistyönä (Luonnonvara – ja ympäristötutkimuksen yhteenliittymä) harjoiteltu verkostomainen toimintamalli on valmistanut tiiviimpäänkin yhteistyöhön. Lynetiin kuuluvat em. laitosten lisäksi SYKE (Suomen ympäristökeskus), Evira (Elintarviketurvallisuusvirasto) ja Geodeettinen laitos. Fuusion ohella myös Lynetin toimintaa kehitetään edelleen.

Olen mukana yhdistämistä valmistelevassa työryhmässä.  Työ on aloitettu tutustumalla valtionhallinnossa viime vuosina toteutettuihin järjestelyihin: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Sitra, Suomen metsäkeskus sekä työ- ja elinkeinoministeriö. MMM tekee päätöksen uuden laitoksen perustamisesta uskoakseni viimeistään vuoden 2013 alussa. Veikkaukseni uuden laitoksen aloitusvuodeksi on 2015. Se on yllättävän pian edessä.

Miksi uudistus?

Viime perjantaina uutisoitiin tutkimus, jonka mukaan Suomessa tehdään enemmän organisaatiouudistuksia kuin missään muualla Euroopassa. Muutosten seurauksena organisaatiot toimivat aikansa vajaateholla, kun muutoksia pelätään, suunnitellaan ja toteutetaan. Uudistusten hyödyt jäävät kuulemma usein epäselviksi. Mistähän kielii se, että johtajat näkevät uudistuksissa enemmän myönteistä kuin työntekijät?

Polkaisevatko johtajat organisaatiouudistuksia liikkeelle vain mielenrauhan tavoittaakseen? "On tullut tehtyä jotain! Saatiin purettua raja-aitoja!" Ovatko uudistukset tuomittuja epäonnistumaan? Saadaanko niillä aikaiseksi lähinnä vain hämminkiä? Onko uudistus itseisarvo?

Uskon, että Luonnonvaratutkimuskeskukseen sisältyy tavoittelemisen arvoisia asioita. Yhteiskunnan ongelmat – monet globaaleja – vaativat yhä monipuolisemman osaamisen tuloksena syntyviä ratkaisuja. Isompi laitoskokonaisuus helpottaa osaamisen ennakoivaa kehittämistä tulevaisuuden tarpeita vastaavasti. Tuloksena on vahva ja vaikuttava tutkimus-, kehittämis- ja asiantuntijalaitos, joka palvelee entistä paremmin myös yritys- ja elinkeinoelämää. Eikä olemassa olevia vahvuuksia haluta hukata. Siksi kunkin laitoksen erityisosaaminen ja kansainvälinen näkyvyys säilytetään jatkossakin. 

Kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila vastaa MTT:n tutkimusympäristöstä, taloudesta sekä vuosisuunnittelusta ja raportoinnista. Yksityinen Ilkka huolehtii kahden lukiolaisen kehityksestä. Ilkka saa voimaa arkisista asioista: joka päivä on kuunneltava musiikkia ainakin tunti, liikuttava puoli tuntia sekä luettava pari päivälehteä ja jonkin verran myös aikakauslehtiä tai kirjallisuutta. Kesällä parasta tekemistä on savusaunan lämmitys - ja miksei saunominenkin.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook