Vihreän kaipuu

teksti: Maarit Heinonen 22.04.2013

Mikä saa tuhansien ja taas tuhansien ihmisten suuntaamaan puutarha-aiheisille messuille isoihin betonihalleihin? Se on vihreän kaipuu.

Maaliskuun puolivälistä huhtikuun loppuun on tarjolla joka viikonloppu tunnelmia kevääseen, kun vuoron perään suurimmissa kaupungeissa isot messuhallit koristellaan kukkameriksi. Kukkameret on tehty narsisseista ja tulppaaneista, helmililjoista ja krookuksista.

Puutarhainnostus on vuosien ajan ollut nousussa. Puutarhaliitto ry:n teettämän Kotipuutarhatutkimuksen mukaan kaksi täysikäistä viidestä on kiinnostunut puutarhanhoidosta. Innokkaimpia harrastajia ovat taajamissa ja omakotitaloissa asuvat sekä naiset, joista puolet puuhaa puutarhoissa, pihoissa, palstoilla ja parvekkeella istutuksien parissa.

Puutarhainnostus on lisääntynyt etenkin miesten, nuorten ja 60-vuotiaiden keskuudessa. Kaksi vuotta sitten miehistä 29 prosenttia ilmoitti olevansa kiinnostunut puutarhanhoidosta ja viime vuonna luku oli noussut 35 prosenttiin. Aivan vastaava kiinnostuksen lisääntyminen näkyy alle 25-vuotiailla nuorilla aikuisilla (25 prosenttia vuonna 2012).

Puutarhaharrastuksen lisääntyminen näkyy myös puutarhakaupan volyymissä. Puutarhakaupan asiakas käytti vuonna 2012 keskimäärin 338 euroa, mikä on viisi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Kaikkinensa kotitalouksien puutarhahankintojen arvo oli peräti 620 miljoonaa euroa. Puutarhaharrastuksen odotetaan vielä lisääntyvän etenkin parvekeviljelyn ja omatarveviljelyn kasvaessa.

Nykypäivänä ison siivun puutarhahankinnoista vievät kivet, laatat, aidat, grillit, kylpytynnyrit, pienet piharakennukset, jäteastiat, kalusteet ja puutarhojen sisustukselliset koristeet sekä työkalut ja koneet. Selittääkö kone- ja laitetarjonta miesten lisääntyneen kiinnostuksen puutarhan hoitoon?

Entä onko puutarha ilman eläviä kasveja puutarha? Kivipuutarhassakin on jokunen kasvi harkitusti istutettu. Siemenistä ja taimista se puutarha syntyy.

MTT:n puutarhatutkimus palvelee myös kotipuutarhureiden tarpeita, ei ainoastaan ammattituottajia. Puutarhakaupassa FinE®-merkityt hyötykasvien ja koristekasvien taimet ovat takuuna sille, että kasvi menestyy Suomessa, on tautipuhdas ja näyttävä kasvultaan.

Isojen kaupunkien puutarhamessujen jälkeen toukokuussa ovat vuorossa pienimuotoiset kevättapahtumat, joissa kasvit ovat pääosassa. On kukkamarkkinoita, puutarhamyymälöiden asiakastapahtumia ja taimien vaihtopäiviä. Näistä paikallisista tapahtumista voi löytää kasviaarteita. Toiselle aarre voi olla vuosikymmenien ajan samassa vanhassa puutarhassa kasvanut erikoislaatuinen pioni ja toiselle Karjalankannakselta evakkomatkalle pelastettu raparperi. 

MTT kerää tietoa näistä paikallisista kasviaarteista. Tänä vuonna olemme erityisesti kiinnostuneita vanhoista sipulikasveista ja daalioista sekä muista perinteisistä koristekasveista. Ja kasvikeräilijöiden perinneperennojen kokoelmia tutkisimme mieluusti.

Valkoinen talvi on viimein malttanut väistyä antaen tilaa keväälle, joka lupaa vihreää.

Kaikki Maarit Heinosen blogit

Tutkija Maarit Heinonen kasvattaa omassa kasvimaassaan kotitarpeiksi helppohoitoisia ravintokasveja kuten maatiaisperunoita, ryvässipuleita ja köynnöspinaattia. Työssään hän pohtii maatiaiskasvien merkitystä ja arvoa viljelijöille ja yhteisöille.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook