Antaisitko asiantuntemuksesi?

teksti: Kaija Hakala 05.02.2013

Juttelin kuuluisan ilmastotieteilijä-ekologin kanssa hotellin aamiaishuoneessa Buenos Airesissa. Olimme molemmat tulleet IPCC:n eli hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneelin viidennen arviointiraportin työstämiskokoukseen.

Pikkupuheet ja esittelyt läpikäytyämme päivittelimme, miten paljon vaikeampaa viidennen arviointiraportin kirjoittaminen on verrattuna ensimmäiseen, joka ilmestyi vuonna 1990. Kun ensimmäistä raporttia kirjoitettiin, oli luettavana yhteensä noin 750 ilmastonmuutosta käsittelevää artikkelia. Kolmeen osaraporttiin jaettuna luettavaa jäi 250 artikkelia per osaraportti.

Neljännen raportin ilmestymisen jälkeen on viitattavaksi tullut melkein 67 000 artikkelia. Tämä on määrä, jota ei kukaan enää pysty hallitsemaan. Niinpä raporttiin tulevat artikkeliviittaukset valikoituvat pikemminkin sattumanvaraisesti kuin loogisesti. Moni Venäjällä, Kiinassa, Intiassa, arabimaissa tai Afrikassa kirjoitettu tärkeä ja laadukas artikkeli voi jäädä pimentoon, jos IPCC-kirjoittajat eivät tunne niiden tekijöitä tai jos artikkelit on julkaistu paikallisissa lehdissä paikallisella kielellä.

Onneksi osaraportit tulevat koko maailman arvioitaviksi. Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin keskittyvän osaraportti 2:n toinen arviointikierros avautuu 28. maaliskuuta 2013. Silloin IPCC:n sivuille (ipcc.ch) tulee linkki, jonka kautta kuka tahansa voi ilmoittautua raportin esilukijaksi ja täydentäjäksi. Lähdemateriaaliksi voi ehdottaa myös omia artikkeleitaan, jos ne on julkaistu, olkoon vaikka paikallisissa tieteellisissä lehdissä ja paikallisilla kielillä. Ainoa vaatimus on, että artikkelit ovat käyneet läpi vertaisarvioinnin eli ovat ainakin teoriassa tieteellisesti päteviä.

Suomessa arviointikutsua välittää kohdennetusti eteenpäin Suomen IPCC-työryhmä. Voin ehdottaa nimiä arvioijiksi omaan raportin lukuuni, Ruokajärjestelmät ja ruokaturva. Niinpä käytänkin tässä tilaisuutta hyväkseni: jos haluat arvioida tämän luvun sisältöä, ole hyvä ja ilmoittaudu minulle osoitteeseen kaija.hakala@mtt.fi. Lähetän tietosi koordinaattoreille ja he lähettävät sinulle kutsun. Kokoamani listan on oltava IPCC:ssä jo 15.2. mennessä, eli toimi heti! Mutta, kuten sanottu, mukaan pääsee myöhemminkin itse ilmoittautumalla IPCC:n sivujen kautta.

Keskustelu kuuluisan tieteilijän kanssa jatkui aamiaisen edetessä. Paljon hyviä artikkeleja julkaissut professori valitti artikkelien nykyistä huonoa tasoa ja sitä, että yhä useammin tutkimus lohkotaan paloihin, jotka julkaistaan useina artikkeleina monissa lehdissä. Osasten uudelleen liittäminen kokonaisuudeksi jää lukijan vastuulle. Lisäksi artikkeleita julkaistaan ihan liikaa, heppoisista aiheista ja heppoisen laatuisia. Tätä valitusta kuunneltuani kysäisin professorilta, ottaako hän itse vastaan referointitehtäviä. Ei, valitettavasti huipputekijällä ei tahdo riittää aikaa sellaiseen…

Vastuu on kuitenkin meillä kaikilla. Jos haluat, että tieteellisten  artikkelien ja myös tulevan  IPCC-raportin taso säilyy korkeana, silloin sinulta pitää löytyä aikaa jakaa asiantuntemustasi. IPCC:n viidennestä arviointiraportista tulee hyvä vain, jos saamme sinut mukaan sen työstämiseen.

MTT:n vanhempi tutkija Kaija Hakala tutkii ilmastonmuutoksen vaikutuksia maatalouteen sekä bioenergian mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillinnässä. Myös valkuaisomavaraisuus ja luomutuotanto kestävän kehityksen osina ovat lähellä sydäntä.

Hakala on yksi IPCC:n seuraavan, viidennen arviointiraportin kirjoittajista. Maat ja organisaatiot esittivät työhön yli 3000 ehdokasta. Suomesta raportin tekoon valittiin neljä asiantuntijaa.

Tehtävään osallistuu yhteensä 813 henkilöä. Hakala osallistuu toisen työohjelman Ruokajärjestelmät ja ruokaturva -luvun tekemiseen.

Kolmesta työohjelmasta koostuva raportti julkaistaan vuosina 2013–2014.

IPCCC:n kotisivut

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook