Jouluruokaa tarjoaa kunnon väki

teksti: Raija Tahvonen, kuva: Veikko Somerpuro. 13.12.2011

Uutisissa kerrottiin, että voin menekki kasvaa ja aika ajoin voi loppuu kaupoista. Voi ja kerma kuuluvat perinteisiin jouluruokiin ja juhlan aikaan voimme herkutella hyvällä omallatunnolla (jos sen voipaketin onnistumme samaan).  Terveyttä edistämme parhaiten syömällä järkevästi uudenvuoden ja joulun välillä ja juhlavasti nauttien omaisten ja ystävien seurassa joulun ja uudenvuoden aikaan.

Arkiruuassa voi ja muut eläinrasvat eivät sovi tärkeimmäksi rasvan lähteeksemme, koska niissä on liian vähän välttämättömiä rasvahappoja (linolihappoa ja alfalinoleenihappoa). Suomalaisessa ruokavaliossa erinomainen välttämättömien rasvahappojen lähde on rypsiöljy, jota voimme käyttää salaatinkastikkeisiin, ruuanvalmistukseen ja leivontaan.

Vielä enemmän välttämättömiä rasvahappoja on pellavaöljyssä ja camelinaöljyssä, mutta ne eivät sovi kuumennettaviksi. Kaikissa edellä mainituissa öljyissä on runsaasti molempia välttämättömiä rasvahappoja. Hyviä lähteitä ovat myös pähkinät, mantelit ja erilaiset siemenet.

Saamme keskimäärin riittävästi välttämättömiä rasvahappoja tavallisesta kohtuullisen vähärasvaisesta ruuasta, kun käytämme ruuanvalmistusrasvana pääasiassa rypsiöljyä, sipaisemme leivän päälle rypsiöljypohjaista levitettä (levitteessä 80% rasvaa,  4– 6 viipaletta leipää päivässä) ja syömme päivittäin noin ruokalusikallisen rypsiöljyä sisältävää salaatinkastiketta. Tätä täydennämme syömällä kalaa 2– 3 kertaa viikossa, koska kalasta saamme välttämättömien rasvahappojen pitkäketjuisia johdannaisia eli EPAa ja DHAta.

Jos syömme runsaasti rasvaa (karppaamme), tarvitsemme myös paljon välttämättömiä rasvahappoja rasvojen aineenvaihduntaan. Jos syömme runsaasti eläinrasvaa, meidän pitää syödä myös paljon kalaa (enemmän kuin kolme annosta viikossa), koska rasvahappojen keskinäinen tasapaino on tärkeää. Lihan ja maitorasvan omega-6 sarjan rasvahapot tarvitsevat elimistössämme vastapareikseen kalojen omega-3-sarjan rasvahappoja.

Tasapaino on välttämätön esim. immuunijärjestelmämme normaalille toiminalle ja ruokahalumme säätelysysteemille. Runsaasti lihaa ja kalaa sisältävä ruokavalio kuormittaa ympäristöä huomattavasti enemmän kuin kasvivoittoinen ruokavalio! Vastuullisina kuluttajina karppaamme ja juhlimme vain tilapäisesti ja hallitsemme painoa normaalioloissa kasvivoittoisella ruokavaliolla ja liikunnalla hyötyliikuntaa unohtamatta.

Herkullista Joulua ja Terveellistä Uutta Vuotta!

Raija Tahvonen on genomisen ravitsemuksen professori MTT:ssä. Hän
kertoo, millainen on hyvä ruokavalio ja kehottaa sitä noudattamaankin.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook