Marjanviljelyohjeita nykyajan saarnastuolista

teksti: Kalle Hoppula 06.08.2012

Luonnontieteellinen tutkimus alkoi Euroopassa keskiajalla luostareissa. 1700- ja 1800-luvun vaihteen Suomessa papit kertoivat jumalanpalveluksessa saarnastuolista kuulutusten jälkeen perunanviljelyohjeita. Sittemmin MTT peri Suomessa merkittävän osan näistä kirkon tehtävistä.

Olemme Ruotsin ja Norjan kanssa maailman pohjoisinta marjanviljelyaluetta. MTT jalostaa ääriolosuhteisiimme uusia marjalajikkeita Varsinais-Suomessa Piikkiössä ja Keski-Suomessa Laukaassa. Marjojen osalta pohjoisin testauspaikkamme on Rovaniemellä.

Kun seuraavan kerran menette taimiostoksille, niin kysykää puutarhamyymälästänne seuraavia lajikkeita:

Mustaherukka ´Mikael´: Pohjois-Suomen kokeissa nykyisiä päälajikkeita (Öjebyn ja Mortti) selvästi satoisampi ja talvenkestävämpi. 2008-2011 Pohjois-Suomessa tehtyjen 10 mustaherukkalajikkeen lajikekokeiden talvenkestävin. Hyvänmakuinen perusmustaherukka.

Viherherukat ´Venny´ ja ´Vilma´: Viherherukka on mustaherukan vihreämarjainen albiinoversio, jolla on mustaherukkaa pehmeämpi aromi. Molemmat lajikkeet ovat vielä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla yhtä satoisia tai satoisampia kuin mustaherukan vanhat päälajikkeet ja vanhaa Vertti–viherherukkalajiketta satoisampia. Lajikkeet tuottavat satoa vielä Rovaniemelläkin, vaikka siellä saavatkin runsaasti talvivaurioita ja siksi turvallisen viljelyn pohjoisraja lienee Oulu-Kajaani–linjalla. Viherherukkahillo näyttää sammakonkudulta: Mustia pisteitä vihreässä massassa.

Puutarhamansikka ´Valotar´: Pohjois-Suomessa 2008-2011 talvenkestävin 35 mansikkalajikkeesta. Valotar on vaalea ja kiinteämarjainen lajike, joka kestää hometta keskimääräistä paremmin. Varma, keskinkertainen sato. Mansikkalajikkeiden Matti Nykänen: Mitä vaikeampi talvi, sen parempi tulos.

Kuten pari edellistä talvea ovat osoittaneet, oikeita talvipakkasia tulee vielä silloin tällöin kasvihuoneilmiöstä huolimatta. Varautukaa niihin valitsemalla puutarhoihinne ja pelloillenne kestävimpiä kasvilajikkeita! 

Tutustu MTT:n marjojen pohjoisen lajiketestauksen tuloksiin. 

Tästä linkistä voit tutustua Pohjoisiin oloihin valikoituihin puutarhakasvilajikkeita, joita myydään Fine-tuotemerkillä.

Kalle Hoppula työskentelee vanhempana tutkijana MTT:ssä, Sotkamon toimipaikassa. Hoppula tutkii työkseen marjanviljelyä ja on niin innostunut siitä, että viljelee marjoja vapaa-ajallaan.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook