Lenkkipolulta

teksti: Kaisa Kuoppala 27.08.2012

 

"Nyt on elokuu ja minä olen viljaa" - Juice Leskisen tunnetun biisin sanat palaavat mieleen loppukesällä kun nuokkuvatähkäinen ohrapelto tuoksuu lenkkipolun varrella.  Voiko olla kauniimpaa näkyä kuin kullankeltaisena ilta-auringon valossa hehkuva viljapelto? 

Kesän aikana on nähty luonnon väripaletissa huikeita sävyjä muokatun pellon mustasta oraan hennon vaaleanvihreään ja edelleen täyteläisen vihreän kautta kypsään keltaiseen.  Tuleentunut viljapelto herättää haikeutta, kesä on ohi, mutta samalla se kertoo elämän luonnollisesta kiertokulusta. Sänkipelto ja kynnetty musta pelto myöhemmin syksyllä sisältävät lupauksen uudesta alusta - kevät tulee aina varmasti.

Tänä syksynä ollaan monin paikoin kuitenkin tosi kaukana idyllistä: Pohjois-Pohjanmaalla pellot ovat jääneet tulvan alle ja muistuttavat riisipeltoja. Muuallakin runsaat sateet ovat pehmentäneet pellot ja vaikeuttavat puintia. Tämän hetkisen ennusteen mukaan yli 50 000 tuhannelta hehtaarilta sato on tuhoutunut. Median kuuluttama huippusato on jo muuttunut kohtalaiseksi sadoksi.

Tutkijakaan ei voi syksyllä käpertyä idylliin odottamaan talvihorrosta vaan elokuussa lomien jälkeen alkaa hektinen työn täyttämä jakso. Niin moni asia pitää saada valmiiksi, monta hakemusta lähettää. Ensi vuoden suunnittelu pitää käynnistää ja päättyvät työt raportoida. Ja dead linet paukkuvat.

Itselläni alkaa uuden kaasuntuotantoon perustuvan tutkimusmenetelmän käyttöönotto. Laitteisto tuli lomien aikana USA:sta ja nyt laatikot on avattu ja laitteen ensimmäiset testiajot meneillään. Menetelmä ja siihen liittyvä mallintaminen ovat minulle aivan uusi aluevaltaus ja odotankin innolla tulevaa oppimisprosessia. Työn lomassa lenkkeilen cockerin kanssa pellonreunassa ja muualla oon ennen kuin huomaankaan. Se vapauttaa ajatuksia ja lataa akkuja.  



Tutkija Kaisa Kuoppala tutkii työssään lypsylehmien rehuja ja ruokintaa. Vapaa-aikanaan hän viihtyy metsässä kartan, spanielin tai molempien kanssa.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook