Muuttolinnut
teksti: Marja Jalli 02.09.2013
Kun ensimmäinen kesäharjoitteluni MTT:llä noin 25 vuotta sitten päättyi, totesi kasvitautitutkimuksen johtaja meille kesäharjoittelijoille, että syksy on tullut ja keväällä tulleiden muuttolintujen on aika lentää talvipesiinsä. Muistoksi ja kiitokseksi harjoittelusta saimme sanojen lisäksi suloiset punatulkkusirottimet.
Tutkimuksen kasvukausi on lyhyt ja intensiivinen. Kasvintuotannon nopeatempoiset hankkeet perustuvat yhden tai kahden kasvukauden tulosten varaan. Eri toimia ei kiinnitetä kalenteripäiviin, vaan niitä ohjaavat tehoisan lämpötilasumman kertymä ja sademäärä. Osa kokeista on tilaustutkimuksia, joissa ei ole varaa kokeiluille. Tulokset on saatava asiakkaille aikataulussa kaikissa sää- ja ympäristöolosuhteista.
Merkittävän osan kasvukauden tutkimustyöstä tekevät alan oppilaitosten harjoittelijat. Heidän työnsä alkaa yhdessä kasvukauden alun kanssa. Nopean työajanseurantaan ja MTT-arkeen perehdyttämisen jälkeen harjoittelijat pääsevät traktorin rattiin tai kuokan varteen. Syvällisemmille perehdyttämisluennoille ei usein ole aikaa, ja tutkimustyöhön tutustutaan sitä oikeasti tekemällä. Kun vakinaiset työntekijät siirtyvät kesälomille, muuttuu harjoittelijan rooli. Harjoittelijasta tulee välttämätön työn eteenpäin viemiseksi, ja samalla myös hänen vastuunsa kasvaa.
Harjoittelijat ovat yksi työni aarteista. Innokkaat, avoimet, ujot, uteliaat, rohkeat, arat, kyseenalaistavat, monitaitoiset nuoret opiskelijat antavat työyhteisölle paljon enemmän kuin työpanoksensa. He saavat meidät pinttyneet ja vakiintuneet peilaamaan toimiamme ja käyttäytymistämme. He piristävät persoonillaan ja taidoillaan. He antavat myönteistä uskoa työmme jatkumosta.
Menneen kasvukauden harjoittelijat ovat jo lähtökuopissaan. Uutta kevättä ja muuttolintuja odotellessa voimme palata hikiseen, työntäyteiseen ja antoisaan yhdessätekemisen kesään. Alla muistoksi harjuri-Jannen ajatuksia aurinkoiselta rypsipellolta:
Kohtalo taas heitti arpanoppaa,
joko kitkentämme tähän stoppaa.
On matara, savikka sitkeä –
olo hatara, en jaksa kitkeä.
Kiitos muuttolintuset, turvallista matkaa!
Vanhempi tutkija Marja Jalli tutkii peltokasvien kasvitauteja ja kehittää menetelmiä, joilla sopusoinnussa ympäristön kanssa huolehditaan tuhoojien haittavaikutuksista. Vapaa-aikaa soinnuttavat monenkirjavat yhdessä tekemiset musiikilla tai ilman.
