Vain lääkärin määräyksestä

teksti: Marja Jalli 11.09.2012

Aurinkoinen heinäkuun päivä Elimäellä. Viljelijät kokoontuivat pellonpientareelle. Edessä aaltoili tasainen ohrakasvusto. Rikkakasvit oli nujerrettu kahdella rikkaäestyksellä ja ravinnepuutoksista ei ollut merkkiäkään. Luomuviljelijän ammattitaito nostatti aiheesta ammattiveljien ja tutkijan ihailun.

Kesän viileydessä ja kosteudessa viihtynyt ohran verkkolaikku oli kuitenkin päässyt jo aikaisessa kasvun vaiheessa tuhoamaan yhteyttävät lehdet. Kasvuston rehevyys edisti taudin etenemistä. Jyvien kehittyminen mallastuskelpoisiksi oli vaarassa. Hyvä viljelykiertokaan ei pystynyt estämään siemenen mukana tullutta tartuntaa. Markkinoilla olevien biologisten peittausvalmisteiden teho ei riittänyt nujertamaan suomalaisen ohran ykköstautia.

Siemenlevintäisten kasvitautien hallinta onnistuu luomuviljelyssä hyvin vain käyttämällä tervettä, kasvitaudinaiheuttajista puhdasta kylvösiementä. Siemenviljelijät panostavat siemenen hyvään laatuun ja terveyteen, ja siemenen sertifiointi antaa takuun sen peruslaadusta. Silti ei ole keinoa, joka täydellisesti estäisi sieni-itiöiden asettumisen kehittyvän jyvän pinnalle. Altistusaikaa kun riittää aina puintiin asti.

Viime kesä osoitti, että jopa prosentin verkkolaikkutartunta kylvösiemenessä on taudinaiheuttajalle suotuisissa olosuhteissa riittävä aiheuttamaan aggressiivisen tautitartunnan. Lohdutuksena on, että menneen kesän kaltaisia kasvukausia ei ole joka vuosi. Tällöin lajikkeen taudinkestävyys ja biologinen peittaus riittävät epidemian ehkäisyksi.

Käyn villiä ajatusleikkiä eri viljelyjärjestelmien kesken. Olisiko tulevaisuuden maailmassa mahdollisuutta sille, että Elimäen viljelijän osaava panostus hyvän sadon tuottamiseksi ei menisi hukkaan?

Murehtimatta sen enempää elämän todellisuutta, lainsäädäntöä, valvontaa tai teollisuuden ja kuluttajan tarpeita, mietin, löytyisikö IPM:n ja luomuviljelyn välistä sijaa vielä yhdelle viljelyjärjestelmälle? Kannustavalle kompromissille, joka noudattaisi luomun perusperiaatteita viljelykierrosta, lannoitteiden käytöstä ja mekaanisesta rikkakasvien torjunnasta. Ääritilanteessa, todellisen tautiepidemian tai hyönteistuhon uhatessa, olisi kuitenkin mahdollisuus kutsua lääkäri paikalle. Lääkärin todistus ja resepti antaisivat luvan kasvintuhoojien turvalliseen torjuntaan. Tätä viljelymenetelmää voisi kutsua vaikka luomu-IPM:ksi.    

Vanhempi tutkija Marja Jalli tutkii peltokasvien kasvitauteja ja kehittää menetelmiä, joilla sopusoinnussa ympäristön kanssa huolehditaan
tuhoojien haittavaikutuksista. Vapaa-aikaa soinnuttavat
monenkirjavat yhdessä tekemiset musiikilla tai ilman.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook