Vain lääkärin määräyksestä
teksti: Marja Jalli 11.09.2012
Aurinkoinen heinäkuun päivä Elimäellä. Viljelijät kokoontuivat pellonpientareelle. Edessä aaltoili tasainen ohrakasvusto. Rikkakasvit oli nujerrettu kahdella rikkaäestyksellä ja ravinnepuutoksista ei ollut merkkiäkään. Luomuviljelijän ammattitaito nostatti aiheesta ammattiveljien ja tutkijan ihailun.
Kesän viileydessä ja kosteudessa viihtynyt ohran verkkolaikku oli kuitenkin päässyt jo aikaisessa kasvun vaiheessa tuhoamaan yhteyttävät lehdet. Kasvuston rehevyys edisti taudin etenemistä. Jyvien kehittyminen mallastuskelpoisiksi oli vaarassa. Hyvä viljelykiertokaan ei pystynyt estämään siemenen mukana tullutta tartuntaa. Markkinoilla olevien biologisten peittausvalmisteiden teho ei riittänyt nujertamaan suomalaisen ohran ykköstautia.
Siemenlevintäisten kasvitautien hallinta onnistuu luomuviljelyssä hyvin vain käyttämällä tervettä, kasvitaudinaiheuttajista puhdasta kylvösiementä. Siemenviljelijät panostavat siemenen hyvään laatuun ja terveyteen, ja siemenen sertifiointi antaa takuun sen peruslaadusta. Silti ei ole keinoa, joka täydellisesti estäisi sieni-itiöiden asettumisen kehittyvän jyvän pinnalle. Altistusaikaa kun riittää aina puintiin asti.
Viime kesä osoitti, että jopa prosentin verkkolaikkutartunta kylvösiemenessä on taudinaiheuttajalle suotuisissa olosuhteissa riittävä aiheuttamaan aggressiivisen tautitartunnan. Lohdutuksena on, että menneen kesän kaltaisia kasvukausia ei ole joka vuosi. Tällöin lajikkeen taudinkestävyys ja biologinen peittaus riittävät epidemian ehkäisyksi.
Käyn villiä ajatusleikkiä eri viljelyjärjestelmien kesken. Olisiko tulevaisuuden maailmassa mahdollisuutta sille, että Elimäen viljelijän osaava panostus hyvän sadon tuottamiseksi ei menisi hukkaan?
Murehtimatta sen enempää elämän todellisuutta, lainsäädäntöä, valvontaa tai teollisuuden ja kuluttajan tarpeita, mietin, löytyisikö IPM:n ja luomuviljelyn välistä sijaa vielä yhdelle viljelyjärjestelmälle? Kannustavalle kompromissille, joka noudattaisi luomun perusperiaatteita viljelykierrosta, lannoitteiden käytöstä ja mekaanisesta rikkakasvien torjunnasta. Ääritilanteessa, todellisen tautiepidemian tai hyönteistuhon uhatessa, olisi kuitenkin mahdollisuus kutsua lääkäri paikalle. Lääkärin todistus ja resepti antaisivat luvan kasvintuhoojien turvalliseen torjuntaan. Tätä viljelymenetelmää voisi kutsua vaikka luomu-IPM:ksi.
Vanhempi tutkija Marja Jalli tutkii peltokasvien kasvitauteja ja kehittää menetelmiä, joilla sopusoinnussa ympäristön kanssa huolehditaan
tuhoojien haittavaikutuksista. Vapaa-aikaa soinnuttavat
monenkirjavat yhdessä tekemiset musiikilla tai ilman.
