Työpöydän siirto Merenkurkkuun

teksti: Pia Smeds 08.10.2013

Mielenkiintoni MTT:n tulevaa fuusiokumppania RKTL kohtaan sekä työmatkani lyheneminen innoittivat minua kokeilemaan työpöydän siirtoa Merenkurkun RKTL:n toimipisteeseen Vaasaan. Järjestelyt sujuivat jouhevasti ja pian huomasinkin etsiskeleväni uutta työosoitettani vehreän vaahterapuistikon varrelta. Kulttuurishokki kohtasi minut kumminkin heti ovella. Elämää nähnyt potkuri ja vesille viemistä odottavat verkot toivottivat minut tervetulleeksi. Mietin, että minne olinkaan joutunut.

Kulttuurishokista toivuttuani olen saanut huomata Vaasan huomattavat edut. Vaasasta löytyy kolme yliopistoa ja kaksi maaseutuprofessoria, jotka ovat innostuneina ottaneet vastaan paikallisen yhteistyön MTT:n ja tulevan Luonnonvarakeskuksen kanssa. Vaasan lisäksi vähän matkan päässä Ruotsin puolella on kaksi yliopistoa lisää, SLU ja Umeå universitet, joiden kanssa yhteistyö on luontaista. Merenkurkussa on näin viiden yliopiston keskittymä ja noin 50 000 opiskelijan kampus.

Vaasan alueen luonnonvarat ovat ainutlaatuisia, etenkin meri ja rannikkoympäristöihin liittyvät, kuten UNESCO:n maailman luonnonperintökohde. Happamat sulfaattimaat ja jokien tulva-alttius tuovat myös ominaispiirteensä alueelle ja sen maataloudelle.

Vaasalla on myös kunnia tituleerata itseään Suomen energiapääkaupunkina. Vaasa on keväällä 2013 tunnistettu TEM:n tulevaisuuden kestävien energiaratkaisujen kansainvälisesti vetovoimaisena innovaatiokeskittymänä. INKA-ohjelmaan valitut viisi kaupunkia tulevat luomaan uudenlaisia osaamiseen pohjautuvia liiketoiminnan kehitysympäristöjä ja edelläkävijämarkkinoita (TEM). Uusiutuvaan energiaan ja hajautettuihin energiaratkaisuihin pureutuvat niin suuret yritykset kuin yliopistot. Vaasan yliopiston strategia on "Panostetaan merkittävästi energia-alan koulutukseen, tutkimukseen ja laboratorioihin", jonka voi todeta tutkimuksen ja suurten energiayritysten välisestä yhteistyöstä, kuten EnergyLab-hankkeesta.

Hajautetut energiaratkaisut, eli pienimuotoinen paikallinen energiantuotanto kuten biokaasu, tuovat maaseudulle uusia elinkeinomahdollisuuksia. Yhdistettynä nämä pienet tuottajat luovat varteenotettavan energianlähteen.

Vaasan seudun ja Merenkurkun tuomat mahdollisuudet tulevalle Luonnonvarakeskukselle ovat varteenotettavat. Konkreettisesti olen saanut todeta tämän paikallisten sidosryhmien positiivisena mielenkiintona tulevaa Luonnonvarakeskusta kohtaan. Etenkin maaseutuun ja maatalouteen liittyvä tutkimus on alueella ollut heikkoa, joten rahoittajat ovat olleet mielissään uusista toimijoista.

Entä millaista on työskennellä RKTL:n toimitiloissa? Minut toivotettiin erittäin lämpimästi tervetulleeksi ja kaikki on toiminut mutkattomasti alusta alkaen. Yhteistyö RKTL:n kanssa on mahdollistanut uusien rahoituskanavien hyödyntämisen ja hankekumppaneita on löytynyt kahvipöydän ääreltä sekä laajemmin RKTL:n sisältä. Ensimmäinen yhteishanke odottaa rahoittajalla hyväksyntää.

Vanha potkurinkin salaisuus on selvinnyt, se on osoittautunut oivaksi ovistoppariksi.



MTT:n tutkija Pia Smeds tekee kasvatustieteen väitöskirjaa maatilavierailujen merkityksestä oppimisessa. Hän tutkii nuorten käsitystä maataloudesta ja maaseudusta sekä koulutuspolitiikkaa ja johtamista.
 
"Olen juuri muuttanut perheeni kanssa takaisin maalle, pieneen harmoniseen kotikylääni, jossa lapset saavat olla lapsia vähän kauemmin. Hirsitalon pihalla tepastelevat kesäisin kanat, luomumaitoa haemme lähitilalta ja vihannekset tulevat omasta maasta. Ruoka ja sen valmistaminen ovat lähellä sydäntäni. Ruoan puhtaus, tuoreus ja alkuperä ovat a ja o onnistuneelle, nautinnolliselle makuelämykselle."

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook