Oikeaa ajankohtaa etsimässä

teksti: Tiina Kokko 24.06.2013

Hyvä hedelmällisyys on lypsykarjatilan tärkeimpiä asioita. Jos lehmiä ei saa tiineeksi hyvin, työmäärä lisääntyy ja kannattavuus alenee. Toimiluvan hankkiminen saattaa auttaa hedelmällisyyden hallinnassa. MTT Maaningan navetassa on siemennetty toimiluvilla innokkaasti loppusyksystä 2012 lähtien. Ensimmäistä kertaa "isäksi" minä ja Martti Suvilehto pääsemme loppukesästä 2013. Nimetkin syntyville vasikoille on jo valmiina! Minun ensimmäisestä "lapsesta" tulee Kokko, sattuikin sopivasti K-vuosi J! Martin ensimmäisestä "lapsesta" tehdään Kajava siemennyksessä avustaneen henkilön mukaan.



Toimiluvan haltijalla on suuri vastuu työstään. Kiimantarkkailu on tehtävä huolellisesti, siemen on sulatettava oikeassa lämpötilassa, hyvä hygienia pitää muistaa koko siemennyksen ajan ja vielä olisi löydettävä oikea siemennyspaikka joskus hyvinkin mutkaisen kohdunkaulan jälkeen. Jokainen siemennys, myös tuplaukset ja epäonnistuneet siemennykset, pitäisi ilmoittaa, jotta hedelmällisyyden tunnusluvut pystytään laskemaan oikein. Lisäksi eläinlääkärien hoidot pitäisi muistaa ilmoittaa itse, sillä seminologi hoitaisi sen normaalisti. Mielestäni siemennykset on paras lähettää laskentakeskukseen saman tien siemennyksen jälkeen. Muuten asia unohtuu helposti. Lisäksi hoitotiedot siemennyskorteista voisi käydä läpi mielellään kerran viikossa ja lähettää ne erikseen tai siemennyksen lähettämisen yhteydessä.  

Mutta miltä on tuntunut siementää? Ainakin sonnivalintoihin kiinnittää nykyisin paljon enemmän huomiota kuin aiemmin. Omaan pönttöön tulee valittua entistä tarkemmin itselle mieluisia sonneja ja jalostusneuvojan kanssa käydään pitkiä keskusteluja, kun suunnitelmia laaditaan. Ja miten erilaisia lehmät ovatkaan sisältä! Kohdunkauloja (värkki, kuten itse monesti sanon) ei varmasti ole kahta samanlaista! On ohutta, paksua, "suoraa" ja mutkaista. Lisäksi jokainen lehmä suhtautuu siemennykseen eri tavalla: toinen seisoo nätisti paikallaan ja toinen ääripää "heiluu koko ajan". Yhdellä taas on herkkä suoli supistuksille, toinen puristaa kättä koko ajan ja kolmas vaan on. Lisäksi ennen siementämistä ei ole tullut paljon kiinnitettyä huomiota lantioon ja onko se pysty, laskeva vai vaakatasossa. Jos lehmä on korkea, ainakin minä 166cm pitkänä, etsin mielellään korokkeen alleni, jotta työskentely on ergonomisempaa ja helpompaa. Lisäksi lukittava aita siemennyksiä ja hoitotilanteita varten on ihan ehdoton, onneksi meillä on sellainen.

Oikean siemennysajankohdan valitseminen on mielestäni paras etu toimilupasiemennyksessä. Lehmän saa siementää vaikka heti aamulla navettaan tultaessa tai viimeisenä työnä illalla. Mielestäni yleensä paras siemennysajankohta on, kun lehmä rauhoittuu kiimahöyräkästään tai noin 10 tuntia seisovan kiiman alusta. Tosin tässäkin on yksilöllistä vaihtelua: eräskin ay tiinehtyi päivää ennen seisovaa kiimaa ja toinen tiinehtyy, kun siementää veri-päivänä. Nämä kun tietäisi aina etukäteen, niin helpottaisi paljon! Hedelmällisyys ja tiinehtyminen on välillä niin henkimaailman asioita. Joskus lehmä vaan ei tiinehdy, vaikka tekisi parhaansa kiimantarkkailun, siemennyksen, ruokinnan ja muun suhteen.

23.2.2013 olin todella otettu. Navettamme vanhin lehmä Rinsessa (NTM -9, Mimmi x O. Jalostus) tuli kovaan kiimaan ja siemensin illalla suurta kunnioitusta tuntien. Siemennys oli helppo ja aamulla Rinsessa laski jo veren. Vapun alla tarkastimme tiineyksiä ja meidän mamma todettiin tiineeksi 9. kerran! Voi sitä riemun päivää, kun Rinsessa tiinehtyi kerralla huippusonni Bookem ET:stä! Alla on 8.6.2013 otettu kuva Rinsessasta. Pakko on vielä kehaista hieman: Rinsessa on laittanut uusiksi navettamme parhaan elinikäistuotoksen!

Tiina Kokko on MTT Maaningan tutkimusnavetan toinen vastaava tutkimusmestari. Hänen tekee työnjohtotehtäviä, tutkimuksia ja hoitaa karjaa. Tiina harrastaa rullaluistelua ja luonnossa liikkumista.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook