Mielen silmälasit

teksti: Pia Smeds 15.10.2012

Rakkaus on sokea, sanotaan. Yhtä sokea olen syksyn ensimmäisessä sienimetsässä, kun kaikki keltaiset lehdet hehkuvat kantarelleina. Pian saan kumminkin säädettyä silmälasini oikealle sienitaajuudelle ja paikannan vaivatta rakkaat metsän herkut kuusien katveesta.

"The sight of lovers feedeth those in love"

Shakespeare: As You Like It – Act 3, Scene 4

Rakkaus ravitsee rakkautta. Kuitenkin, uutiset ja lööpit täyttyvät onnettomuuksista, kolareista, taudeista, kuolemasta ja surkeudesta. Klikkaus keltaisen median sivuille ja iltauutiset vahvistavat tämän joka päivä. Yritetään selvittää kansakunnan riskiryhmät ja mikä on hyvä riskienhallinta näiden riskialttiiden terveysriskeille. Toista tämä lause kymmenen kertaa ja kielesi on solmussa ja silmälasisi säädettynä elämäsi riskien paikantamiseen. Mielen silmälasit säätyvät nimittäin myös toisinpäin. Huomaamattomasti. Pian paikannat riskejä ympärilläsi.

Mutta, ongelma onkin siinä, että kielteisten asioiden poistaminen ei lisää mielekkäiden asioiden määrää. Se ainoastaan poistaa kielteiset. Pankkitilin miinukset eivät muutu plussiksi, jos vain poistat miinukset. Miinukset poistamalla tilisi savuttaa parhaimmillaan nollan. Maatilojen, muiden työpaikkojen tai yleisesti elämän riskien minimoinnilla ei yksinään saavuteta hyvinvointia tai jaksamista. Sillä saavutetaan korkeintaan riskitön ympäristö.

Samoin kuin pankkitiliäsi, hyvinvointiasi kartuttavat ainoastaan positiiviset tapahtumat, näkemykset ja asiat. Terveysriskien sijaan tulisi keskittyä enemmän terveyden edistämiseen. Syrjäytymisen vähentämisen sijaan tulisi keskittyä enemmän yhdessä tekemiseen. Maatilojen ongelmien sijaan tulisi keskittyä enemmän maatilojen mahdollisuuksiin.

Tämä voi olla vaikeaa, etenkin näin harmaan, sateisen ja melankolisen syksyn runnomille ihmisille. Säädä mielesi silmälasit syksyn positiivisten ja mielekkäiden asioiden tarkasteluun. Näe keltaisena loistavat lehdet, kuule lasten iloinen nauru leikkikentällä, ihaile sateen kastelemien kivien kauneutta ja nauti kynttilän luomasta varjoleikistä illan hämärtyessä. Ratkaisu piilee katsojan silmässä.


MTT:n tutkija Pia Smeds tekee kasvatustieteen väitöskirjaa maatilavierailujen merkityksestä oppimisessa. Hän tutkii nuorten käsitystä maataloudesta ja maaseudusta sekä koulutuspolitiikkaa ja johtamista.

"Olen juuri muuttanut perheeni kanssa takaisin maalle, pieneen harmoniseen kotikylääni, jossa lapset saavat olla lapsia vähän kauemmin. Hirsitalon pihalla tepastelevat kesäisin kanat, luomumaitoa haemme lähitilalta ja vihannekset tulevat omasta maasta. Ruoka ja sen valmistaminen ovat lähellä sydäntäni. Ruoan puhtaus, tuoreus ja alkuperä ovat a ja o onnistuneelle, nautinnolliselle makuelämykselle."

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook