Kukaan ei ole yksin mitään

teksti: Maarit Heinonen 27.08.2013

Kotiseutuaktiivi Arimo Helmisaari tiivistää Yläneen kotiseutumuseon perinnekasvitarhassa tehtyä työtä sanoihin "kukaan ei ole yksin mitään".  

Näihin sanoihin kätkeytyy suuri viisaus. Yhdessä tekemällä voi saada aikaan asioita ja tuloksia, joita ei voitaisi saada aikaan yksin kovallakaan työllä. Lisäksi yhdessä tehty tuntuu arvokkaammalta kuin yksin tehty.

Yhteistyöllä on sanana positiivinen kaiku. Ei ole kuitenkaan itsestään selvää se, että yhteistyö on toimivaa. Yhteistyö ei tapahdu itsestään, vaan se vaatii osapuolten aktiivista panostusta, aikaa ja voimavaroja sekä vastuiden ja tulosten jakamista. Yhteistyötä koskevissa tutkimuksissa on havaittu, että toimiva yhteistyö edellyttää yhteisen tavoitteen olemassaoloa ja ymmärtämistä. Yhdessä tekemisellä on suunta, jota kohti osapuolet toiminnallaan kulkevat.  

Olen saanut paljon oppia ja kokemusta toimivasta yhteistyöstä hankkeissa, joissa osapuolina on ollut ihmisiä, jotka ovat kokeneet yhdessä tekemisen tärkeänä keinona saavuttaa asioita ja tavoitteita. Osapuolina on ollut niin tutkijoita ja tutkimusmestareita kuin kyläaktiiveja ja kasvikeräilijöitä.

Yläneen kotiseutuaktiivien kanssa tehty geenivaratyö on yksi näistä yhteistyöhankkeista. MTT:n geenivaratutkijat ovat tarjonneet kotiseutumuseolle asiantuntijuutta liittyen vanhojen puutarhakasvien, paikallisten lajikkeiden ja kasvikantojen etsimiseen sekä alkuperätietojen keräämiseen. Tämä yhdistettynä kotiseutuaktiivien vankkaan paikallistuntemukseen, kotiseuturakkauteen ja toimeliaaseen talkootyöhön on synnyttänyt uudenlaista tapaa kerätä, ylläpitää ja esitellä paikallista kasvigeenivarantoa.

Toimiva yhteistyö tuottaa ulospäin näkyviä tuloksia. Yläneen kotiseutumuseolle on rakentunut kasvitarha, johon on koottu 99 puutarhakasvilajia, jotka ovat vähintään viidenkymmenen vuoden ajan kasvaneet yläneläisissä pihoissa. Kasvitarhaan istutetut kasvit on valittu erittäin huolellisesti pitäen kirkkaana mielessä paikallisten kasviaarteiden vaalimisen ajatuksen.

Kotiseutuaktiivien pitkäjänteinen uurastaminen on tullut nähdyksi yhteisössä. Ensin innostaen paikallisia ja sittemmin maine on kiirinyt maakuntiin. Ja tänä vuonna monella kotiseututyön saralla aktiivinen ja epätavanomaisia ratkaisuja etsivä Yläneen kotiseutuyhdistys nimetty vuoden kotiseutuyhdistykseksi täysin vapaaehtoisin voimin toimivien yhdistysten sarjassa. "Tämä palkinto on yhteistyön hedelmä", toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Arimo Helmisaari.

Tämän ja monien muiden MTT:n geenivarahankkeiden yhteistyön satoa juhlitaan Suomen kansallisen kasvigeenivaraohjelman kymmenvuotisseminaarissa.

Tutkija Maarit Heinonen kasvattaa omassa kasvimaassaan kotitarpeiksi helppohoitoisia ravintokasveja kuten maatiaisperunoita, ryvässipuleita ja köynnöspinaattia. Työssään hän pohtii maatiaiskasvien merkitystä ja arvoa viljelijöille ja yhteisöille.

MTT:n uutiset

expande Kaikki ovat vastuussa vuorovaikutteisesta ruokajärjestelmästä (Opens New Window)
22.11.2013 9:05
Kuluttajilla ja maataloustuottajilla on jaettuja näkemyksiä ruokaketjun toivottavasta tulevaisuudesta. He haluavat keskustella ja asioida suoraan toistensa kanssa. PTT:n, MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kehittämillä ehdotuksilla tuottajien ja kuluttajien välistä yhteyttä voidaan vahvistaa.
expande Tuoretta ruohoa ja puna-apilasäilörehua popsivat lehmät lypsävät omega-maitoa (Opens New Window)
20.11.2013 9:45
Rasva on tärkeä ainesosa, joka vaikuttaa olennaisesti maidon ravintoarvoon, rakenteeseen, makuun, säilyvyyteen ja tuottajahintaan. Maitotuotteet ovat kuitenkin merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen lähde länsimaisessa ruokavaliossa. Miten lypsykarjaa kannattaisi ruokkia, jotta sen maito sisältäisi enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja?
expande Työvoiman ja työmäärän hallinnalla lisätään maaseudun hyvinvointia (Opens New Window)
19.11.2013 10:04
Maatilojen koko ja ulkopuolisen työvoiman rekrytointitarve kasvaa. Samalla työvoiman saanti on vaikeutunut. Tuore tutkimus hakee keinoja, joilla maatalousyrittäjät saisivat organisoitua tilan toiminnat ja työkuormansa hallintaan.

Sisällysluettelo

Blogi

Facebook