Nyhedsbrev fra Forskningscenter for Økologisk Jordbrug · April 2003 · nr. 2

Miljøeffekter af rækkedampning på friland

Af Lars Elsgaard og Martin Heide Jørgensen, Danmarks JordbrugsForskning

Ukrudt volder problemer i økologisk jordbrug, da der mangler effektive redskaber til at luge. Særlig besværligt er det at bekæmpe ukrudt, der vokser i rækkeafgrøder som for eksempel gulerødder, løg og pastinak. Men nu er der hjælp på vej. Danmarks JordbrugsForskning (DJF) udvikler et integreret maskinsystem - en rækkedamper - der opvarmer en smal jordstribe med damp lige inden såningen. Det betyder, at jordens temperatur stiger til 80-90°C i en stribe, der er 8 cm bred og cirka 5 cm dyb. Opvarmningen ødelægger spireevnen for ukrudtsfrø i jorden, hvilket medfører, at afgrøden får et forspring og etablerer sig uden konkurrence fra ukrudtet.

Effekt på mikrolivet
En prototype af rækkedamperen udvikles netop nu ved Afdeling for Jordbrugsteknik (DJF, Forskningscenter Bygholm) i et projekt, der støttes af FØJO. Og effekten på ukrudt er lovende: spireevnen nedsættes med op mod 80 procent. Den nye teknik er dog foreløbig ikke godkendt til økologisk jordbrug af Plantedirektoratet. Dertil kommer, at en række økologiske producenter er skeptiske ved den miljøpåvirkning, som den nye rækkedamper medfører. Det er ikke kun ukrudtsfrø, men store dele af jordens mikroliv, der ødelægges ved den kraftige opvarmning.

Der mangler imidlertid konkret viden om, hvordan livet i jorden reagerer på den direkte varmepåvirkning fra damp. Og særligt er det uvist hvilke dele af jordens mikroliv, der vender tilbage efter varmepåvirkningen, og hvor hurtigt det går. Dette er vigtigt for jordbundens økologi og frugtbarhed, da mikrolivet er grundlag for omsætning af næringsstoffer og fungerer som fødegrundlag for smådyr i jorden.

Ny undersøgelse
Danmarks JordbrugsForskning starter til foråret en undersøgelse, der kvantificerer effekten af rækkedampning på jordens mikroliv. Projektet bygger på et samarbejde med Brancheudvalget for Økologiske Frugt-, Bær- og Grøntavlere (Økologisk Landsforening) og støttes af Fonden for Økologisk Landbrug.

Effekten af rækkedampning undersøges på en økologisk forsøgsmark ved Forskningscenter Bygholm (Horsens). Marken har været dyrket økologisk siden 1995, og jordtypen er grov sandblandet lerjord. Inden såtidspunktet (april-maj 2003) behandles jorden med den nye rækkedamper. Behandlingen udføres med og uden damp for også at redegøre for den effekt, der alene skyldes den mekaniske forstyrrelse som rækkedamperen medfører. Fra hvert forsøgsled udtages jordprøver til måling af jordens mikrobielle biomasse, respiration og biodiversitet. Herudover undersøger vi kemiske parametre som jordens pH og indhold af mineralsk kvælstof (nitrat og ammonium).

Effekterne af rækkedampning vurderes over tid (0 til 12 uger) i forhold de effekter, der alene skyldes naturlige udsving i livsbetingelserne for jordens mikroorganismer (for eksempel tørke og kulde). Formålet er at sikre, at erhvervet kan vurdere miljøkonsekvenserne af den nye teknik på et velfunderet grundlag.

Projektets resultater foreligger til efteråret og bliver nærmere omtalt i FØJOenyt.