home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Klimaaftryk af nye organiske gødningstyper fra biogasbehandlet kvæggylle og kløvergræs med anvendelse af efterbehandlingsteknologier

Hashemi, Fatemeh; Meng, Xiaoyi; Petersen, Søren O.; Møller, Henrik B.; Andersen, Bjørn Aamand and Knudsen, Marie Trydeman (2023) Klimaaftryk af nye organiske gødningstyper fra biogasbehandlet kvæggylle og kløvergræs med anvendelse af efterbehandlingsteknologier. .

[thumbnail of ClimOptic_report.docx] Microsoft Word - Danish/Dansk
Limited to [Depositor and staff only]

1MB


Summary

For at producere mere effektive gødninger til økologisk produktion blev kløvergræs og kvæggylle brugt til at producere forskellige organiske gødningstyper samt biogas ved anvendelse af forskellige efterbehandlingsteknologier. Husdyrgødning kan bruges direkte på marken som gødning. Alternativt kan husdyrgødningen afgasses i et biogasanlæg og den afgassede biomasse kan så bruges på marken som gødning. Et andet alternativ er gå videre med forarbejdningen og separere den afgassede biomasse i en flydende og fast fraktion, der så kan bruges som gødning på marken og derudover via en stripning af den faste fraktion og svovl fra biogasprocessen producere en NS-gødning. Disse forskellige gødningstyper har forskellige kemiske og fysiske egenskaber, hvilket kan påvirke drivhusgasemissionerne under forarbejdning, opbevaring og anvendelse på marken.
I ClimOptic-projektet blev gødningerne fremstillet og brugt i et markforsøg med vårbyg, hvor emissioner under lagring og i marken blev målt. Livscyklusvurdering (LCA) blev brugt som metode for at undersøge klimaeffekten af at producere og bruge de forskellige gødningstyper fremfor at bruge husdyrgødningen direkte eller bruge det afgassede biomasse før separering til gødning. Klimaaftrykket af I) de producerede gødningstyper (kg CO2e per 100 kg total N) og II) vårbyg produceret med de forskellige gødningstyper (kg CO2e per t tørstof vårbyg) blev estimeret.
Resultaterne viste overordnet en positiv effekt på gødningens klimapåvirkning sammenlignet med ubehandlet gylle, primært på grund af reducerede emissioner fra opbevaring af gylle og genanvendt biogas fra behandlingerne, der kan erstatte fossile brændstoffer.
Klimaaftrykket af 100 kg total N i de forskellige gødningstyper viste en reduktion på 75-87%, når ubehandlet kvæggylle blev erstattet med afgasset biomasse eller mere forarbejdede gødningsprodukter. Den primære årsag til de reducerede klimaaftryk i de behandlede gødningstyper sammenlignet med ubehandlet kvæggylle er de reducerede emissioner under lagring, men der bliver samtidig også produceret biogas, der kan erstatte anden energi. Klimaaftrykket per tons vårbyg viste også en reduktion på 61 og 75% fra hhv. afgasset biomasse og flydende, separeret afgasset gødning


EPrint Type:Report
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
life cycle analysis
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_9000105
English
fertilisers -> fertilizers
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_2867
English
organic agriculture
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_15911
Subjects:"Organics" in general
Crop husbandry > Composting and manuring
Environmental aspects
Research affiliation: Denmark > Organic RDD 4 > ClimOptic
Denmark > AU - Aarhus University > Faculty of Science and Technology > Department of Agroecology
Deposited By: Knudsen, Researcher Marie Trydeman
ID Code:52205
Deposited On:17 Jan 2024 08:57
Last Modified:17 Jan 2024 08:57
Document Language:Danish/Dansk
Status:Unpublished
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page