home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Bygg og havre til mat - resultat fra feltforsøk i Surnadal

Solemdal, Liv; Frøseth, Randi Berland and Grønmyr, Frode (2021) Bygg og havre til mat - resultat fra feltforsøk i Surnadal. NORSØK Rapport, no. 8, Vol 6. Norsk senter for økologisk landbruk, Tingvoll.

[thumbnail of NORSØK Rapport nr. 8 2021 Bygg og havre til mat.pdf] PDF - Published Version - Norwegian/Norsk
2MB


Summary

Utvalgte sorter av bygg og havre ble dyrket i 2019 og 2020 i feltforsøk i Surnadal på Nordmøre. Et langsiktig mål for gardbrukeren er å dyrke økologisk matkorn som foredles lokalt. Feltverten, som har drevet konvensjonell korndyrking i mange år, har begynt omlegging til økologisk produksjon. I begge sesongene ble det lave avlinger både av bygg og havre. Dette skyldes dels utfordrende værforhold, men også at jorda har lavt moldinnhold, noe som er negativt for vann- og næringshusholdning. For å lykkes med økologisk korndyrking er det nødvendig å få inn vekstskifte med eng. Dette vil bidra til å løse utfordringene med næringstilførsel og ugras. Som en del av prosjektet ble det arrangert en studietur til Dyrk mølle på Tynset. Der er det etablert en hel produksjonskjede for bygg på en gard. En slik etablering krever mye kompetanse og kapital. På Mogstad er neste skritt å få på plass egen korntørke. Planen er at korntørke med tilsatsvarme skal bygges i 2021. Egen korntørke som gir rask tørking etter innhøsting, og seinere kontrollert og god lagring, er nødvendig for at kornet skal bli matkorn, enten ved egen foredling på garden eller foredling på annen mølle.


EPrint Type:Report
Keywords:Økologisk korndyrking, bygg, havre, matkorn, verdikjede Organic grain cultivation, barley, oats, food grains, value chain
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
grain crops
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_3348
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Cereals, pulses and oilseeds
Food systems > Produce chain management
Crop husbandry > Post harvest management and techniques
Research affiliation: Norway > NORSØK - Norwegian Centre for Organic Agriculture
ISBN:978-82-8202-127-2
Deposited By: Serikstad, Grete Lene
ID Code:39720
Deposited On:15 Apr 2021 06:34
Last Modified:15 Apr 2021 06:34
Document Language:Norwegian/Norsk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics