home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Fruitteelt : ketenstijlen in de biologische appelsector

Meulen, H.S. Van Der (2004) Fruitteelt : ketenstijlen in de biologische appelsector. Publicatie LF77.. Louis Bolk Instituut, Driebergen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1727547


Summary

Het project Appels van Stand heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de technische aspecten van de teelt en de afzet van biologische appels. Bij de afzet spelen echter ook allerlei economische en sociale factoren een rol. In dezepublicatie wordt naar die factoren gekeken met behulp van de ketenstijlbenadering. In de praktijk bestaan er meerdere manieren om de afzet te organiseren. De ene manier is niet per se profijtelijker of levensvatbaarder dan de andere. Juist door zich vanelkaar te onderscheiden kunnen er meerdere ketens naast elkaar bestaan. Bovendien draagt verscheidenheid bij aan de vitaliteit van de sector. Het organiseren van de afzet draait om meer dan alleen het vinden van een geschikte handelaar of producent en hetvervolgens optimaliseren van de logistiek. Het gaat ook om het communiceren van het product, om het ontwikkelen van een gezamenlijke definitie van kwaliteit en om het afstemmen van de teelt, bijvoorbeeld de keuze van het appelras, op de rest van de keten.In de ene keten zal de nadruk liggen op omzet en efficiëntie en in de andere op het communiceren van de bijzondere kwaliteit. Wat een goede appel is, ook in technische zin, hangt in deze benadering dus af van de stijl die je volgt en niet alleen van descore op een paar objectieve, technische kwaliteitscriteria. De ketenstijlen en de nieuwe mogelijkheden kunnen dienen als spiegel voor ondernemers in de biologische appelsector die nog op zoek zijn naar de juiste stijl of een betere koppeling willentussen productiewijze en afzetkanaal.


EPrint Type:Report
Keywords:appels (nl), apples (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), marketingtechnieken (nl), marketing techniques (en), coöperatieve activiteiten (nl), cooperative activities (en), marketingkanalen (nl), marketing channels (en), verkoopbevordering (nl), sales promotion (en), kennis (nl), knowledge (en), fruitteelt (nl), fruit growing (en), landbouwplantenteelt (nl), crop husbandry (en), 219-C Marketingbeleid en -strategie (nl), 219-C Marketing Policy and Strategy (en), 113-C-1 Ecologische landbouw (nl), 113-C-1 Organic Farming (en), 219-F Marketing typen (nl), 219-F Marketing Types (en), 212-A Economie (algemeen) (nl), 212-A Economics (General) (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115391
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49485
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page