home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Biologische bestrijding van bodemschimmels in veensubstraten

Gaag, D.J. Van Der and Vellekoop, K. (2004) Biologische bestrijding van bodemschimmels in veensubstraten. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, Wageningen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1734712


Summary

Doordat steeds minder chemische middelen beschikbaar zijn voor het bestrijden van ziekten en plagen in de land- en tuinbouw is er een sterke behoefte aan alternatieve gewasbeschermingsmiddelen of – methoden. Biologische middelen gebaseerd op micro-organismen (microbiële middelen) kunnen een alternatief bieden maar de effectiviteit van deze middelen is over het algemeen minder goed dan die van chemische middelen. Zo valt de werkzaamheid van biologische middelen tegen bodemziekten over het algemeen tegen. In dit onderzoek is daarom getoetst of een nieuwe methode de effectiviteit van microbiële middelen tegen wortelziekten in potgrond kan verhogen. Zaaigrond werd beënt met een stam van Gliocladium sp. of Trichoderma sp. volgens een nieuwe door PPO ontwikkelde methode. Beide stammen worden in sommige landen op de markt gebracht als biologische bestrijders. De ziektewerendheid van beënte zaaigrond werd bepaald bij de volgende toetssystemen: Chalara in viool, Rhizoctonia in radijs en Pythium in komkommer. Er werd geen effect gevonden tegen Chalara, een klein effect tegen Rhizoctonia en een goed effect tegen Pythium. Het mengen van de Trichoderma stam volgens het advies van de leverancier had geen effect tegen Pythium. De nieuwe methode biedt perspectieven voor teelten in potgrond waarin Pythium een belangrijk wortelpathogeen is en waarin geen bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt die Trichoderma of Gliocladium spp. remmen of doden. Omdat het chemische alternatief, het mengen van grond met het chemische middel Aliette, veel goedkoper is en omdat toepassing van dit middel geen hoge milieubelasting geeft, lijkt er vooralsnog geen grote markt voor de biologische methode.


EPrint Type:Report
Keywords:bodemschimmels (nl), soil fungi (en), biologische bestrijding (nl), biological control (en), cultuur zonder grond (nl), soilless culture (en), veengronden (nl), peat soils (en), nederland (nl), netherlands (en), 113-B-2 Bedrijfssystemen (nl), 113-B-2 Farming Systems (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/300388
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49446
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page