home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Inventarisatie diergeneesmiddelengebruik in de biologische vleesveehouderij

Werf, J. Van Der; Kijlstra, A.; Klink, M. and Munninksma, K. (2004) Inventarisatie diergeneesmiddelengebruik in de biologische vleesveehouderij. Centraal Instituut voor Dierziekte Controle, Wageningen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1744228


Summary

In de biologische veehouderij wordt getracht dierziektes zoveel mogelijk te voorkomen door de selectie van dieren met een hoge natuurlijke weerstand, het geven van gezonde voeding en het zorgdragen voor een optimaal leefklimaat waardoor het natuurlijke gedrag van de dieren zoveel mogelijk tot uiting kan komen. Indien een dier toch ziek wordt gaat de voorkeur uit naar een behandeling met een alternatieve geneeswijze zoals homeopathie, fytotherapie e.d., mits aangetoond is dat deze middelen ook effectief zijn voor de betreffende aandoening. Van veel van deze alternatieven is de werkzaamheid echter nog niet bewezen. Zowel kennisinstellingen als individuele bedrijven proberen op hun wijze onderzoek te doen naar de effectiviteit van alternatieven voor bepaalde aandoeningen in de biologische veehouderij. Op welke schaal dit binnen de bedrijven gebeurt, was tot op heden nog niet bekend en was daarom de reden voor het onderzoek, waarvan hier de rapportage voor de biologische rundvee vleesveehouderij volgt. De doelstelling van het onderzoek was het inventariseren van de gezondheidsproblemen in de biologische vleesveehouderij in Nederland en de wijze van behandeling van deze aandoeningen. Hiertoe werden door middel van een aselecte steekproef 30 vleesveehouders tijdens een bedrijfsbezoek geënquêteerd.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), vleesvee (nl), beef cattle (en), dierziekten (nl), animal diseases (en), veterinaire producten (nl), veterinary products (en), 603-D Gezondheid en welzijn van dieren (nl), 603-D Animal Health and Welfare (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/43473
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49388
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page