home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Inventarisatie diergeneesmiddelen gebruik in de biologische varkenshouderij

Meulen, J. Van Der; Kijlstra, A.; Reijmer, E. and Sielias, W. (2004) Inventarisatie diergeneesmiddelen gebruik in de biologische varkenshouderij. Centraal Instituut voor Dierziektecontrole, Lelystad, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1744233


Summary

In de biologische veehouderij wordt getracht dierziekten zoveel mogelijk te voorkomen door de selectie van dieren met een hoge natuurlijke weerstand, het geven van gezonde voeding en het zorgdragen voor een optimaal leefklimaat waardoor het natuurlijke gedrag van de dieren zoveel mogelijk tot uiting kan komen. Indien een dier toch ziek wordt gaat de voorkeur uit naar een behandeling met een alternatieve geneeswijze zoals homeopathie, mits aangetoond is dat deze middelen ook effectief zijn voor de betreffende aandoening. Van veel van deze alternatieven is de werkzaamheid echter nog niet bewezen. De doelstelling van dit onderzoek was het inventariseren van het gebruik van reguliere diergeneesmiddelen en alternatieve middelen in de biologische varkenshouderij in Nederland. Hiertoe werden 37 varkenshouders tijdens een bedrijfsbezoek geënquêteerd. Participerende bedrijven moesten minimaal 10 zeugen of 60 vleesvarkens hebben en in 2002 als biologisch bedrijf bij SKAL gecertificeerd zijn. Van de bezochte varkensbedrijven hielden er 7 alleen zeugen, 12 alleen vleesvarkens en 18 bedrijven hadden zeugen en vleesvarkens. Hoewel de controlerende instantie SKAL een deugdelijke administratie van de bedrijfsvoering vereist bleken 3 bedrijven geen registratie van ziekte toe te passen. Registratie van het gebruik van reguliere diergeneesmiddelen en alternatieve middelen vond wel plaats op elk bedrijf, waarbij net als voor de ziekteregistratie diverse methodes werden toegepast. Hoewel bijna alle bedrijven ontwormden kwamen op meerdere bedrijven long of maagdarm wormen voor. Daarnaast kwamen baarmoederontsteking, gewrichtsontsteking, hersenvliesontsteking, longontsteking, uierontsteking en E. Coli/ speendiarree op meerdere bedrijven voor, waarschijnlijk net als in de reguliere varkenshouderij. Ziekten en aandoeningen werden preventief en curatief bestreden met behulp van in totaal 103 verschillende middelen. Van de gebruikte middelen waren verreweg de meeste reguliere diergeneesmiddelen, voornamelijk antibiotica en antiparasitaire middelen. Er werden 11 homeopathische middelen en 25 andere alternatieve middelen gebruikt op respectievelijk 3 en 15 bedrijven. Er is dus geen sprake van een wijdverspreid gebruik van alternatieve middelen. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat van alternatieve geneesmiddelen niet is aangetoond dat ze effectief zijn bij diverse ziekten bij het varken en het niet adequaat behandelen van zieke dieren ten koste van het welzijn van het dier.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), varkenshouderij (nl), pig farming (en), diergezondheid (nl), animal health (en), veterinaire producten (nl), veterinary products (en), 603-D Gezondheid en welzijn van dieren (nl), 603-D Animal Health and Welfare (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115484
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49386
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page