home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Inventarisatie diergeneesmiddelengebruik in de biologische melkveehouderij

Werf, J. Van Der; Kijlstra, A.; Buitendijk, J.; Klink, M.; Munniksma, K. and Schaaf, R. Van Der (2004) Inventarisatie diergeneesmiddelengebruik in de biologische melkveehouderij. Centraal Instituut voor Dierziekte Controle, Wageningen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1744239


Summary

Zowel kennisinstellingen als individuele bedrijven proberen op hun wijze onderzoek te doen naar de effectiviteit van alternatieven voor bepaalde aandoeningen in de biologische veehouderij. Op welke schaal dit binnen de bedrijven gebeurt, was tot op heden nog niet bekend en was daarom de reden voor het onderzoek, waarvan hier de rapportage voor de biologische melkveeveehouderij volgt. De doelstelling van het onderzoek was het inventariseren van de gezondheidsproblemen in de biologische melkveehouderij in Nederland en de wijze van behandeling van deze aandoeningen. Hiertoe werden door middel van een aselecte steekproef 30 melkveehouders tijdens een bedrijfsbezoek geënquêteerd. Alle bedrijven hebben in het enquêtejaar 2002 te maken gehad met ziekten of aandoeningen bij het vee. Gemiddeld kwamen er 8.6 ziekten per bedrijf voor, en elke ziekte kwam gemiddeld op 6.2 bedrijven voor. De biologische melkveehouderij kenmerkt zich daarmee door vrij veel gezondheidsproblemen bij het vee. Uieraandoeningen, voedingsstoornissen, beengebreken en vruchtbaarheidsproblemen zijn de meest voorkomende aandoeningen. Van de 157 verschillende middelen en behandelingen die in de enquête zijn genoemd, betreft ca. 57% een regulier diergeneesmiddel. De andere behandelingsmethoden bestaan voor 30% uit homeopathie, 1% uit fytotherapie, en 12% uit diverse andere alternatieven. Reguliere middelen worden op 29 van de 30 bedrijven gebruikt. Gemiddeld gebruikt een bedrijf 9 reguliere middelen. Van de 89 genoemde reguliere middelen worden er 41 op niet meer dan één bedrijf gebruikt. Van de onderzochte bedrijven gebruikten er 3 uitsluitend reguliere middelen. Alternatieve middelen of behandelingsmethoden worden uitgebreid gebruikt; 27 bedrijven maken er gebruik van. 16 bedrijven gebruiken meer dan twee alternatieve middelen. Van de 68 genoemde alternatieven worden er evenwel 39 op niet meer dan één bedrijf toegepast. Eén bedrijf geeft aan uitsluitend alternatieve middelen te hebben gebruikt. Van een aantal reguliere middelen is de toelating voor rundvee ‘beëindigd’, ‘voorlopig’, of onbekend. Eén middel is niet in Nederland maar wel in België geregistreerd. Een 2-tal middelen is wel geregistreerd als diergeneesmiddel, maar niet toegelaten voor runderen Drie alternatieve homeopathische middelen komen niet voor op de BRD-lijst. Van een aantal van de gebruikte alternatieve geneesmiddelen is de werkzaamheid niet door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd en is het gebruik dus in strijd met de EU regelgeving voor de biologische dierhouderij


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), melkveehouderij (nl), dairy farming (en), diergezondheid (nl), animal health (en), veterinaire producten (nl), veterinary products (en), 603-D Gezondheid en welzijn van dieren (nl), 603-D Animal Health and Welfare (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/21837
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49385
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page