home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Tussenrapport : uitloop biologische varkens : verslag studiemiddag biologische veehouderij PO-34

Agrotechnology &Food Innovations (2004) Tussenrapport : uitloop biologische varkens : verslag studiemiddag biologische veehouderij PO-34. A&F report 199.. Agrotechnology & Food Innovations, Wageningen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1744243


Summary

Bij deze tussenrapportage zijn al een aantal (voorlopige)conclusies te trekken enaanbevelingen te doen rondom de uitloop voor varkens. Uit het thema dier komt naar voren dat bij vleesvarkens de meeste spoelwormeieren in de verharde uitloop te vinden zijn en dat er maar een gering aantal volwassen wormen gevonden wordt. Op één van de bedrijven is Ivermectine met succes toegepast als ontwormingsmiddel. Vanuit de gegevens wordt de aanbeveling gedaan de varkens bij aankomst op het bedrijf te ontwormen, om zo ‘schoon’ te beginnen. Individueel ontwormen heeft daarbij de voorkeur boven toevoeging van wormmiddel aan drinkwater of voer. Het ontwormen kan maximaal twee keer herhaald worden om de zes weken. Het IBL is een onderzoek gestart naar phytotherapie dit kan een aanzet geven tot biologische bestrijding van worminfecties. Er wordt opgemerkt dat de biologische varkens in Nederland niet geselecteerd zijn op kenmerken voor buitenvarkens. Selectie op buitenvarkens zou een deel van de diergebonden problemen kunnen oplossen. Om ammoniakemissies te beperken moet er een continue afvoer van urine en regelmatige afvoer van feces zijn, daarom worden roostervloer en mestschuif aanbevolen. Tevens zijn de emissies afhankelijk van het management. De emissies zijn te beperken door hokbevuiling tegen te gaan met een goede stalinrichting en klimatisering. Geconcludeerd wordt dat de maximale norm voor minerale belastingen van de weide op sommige bedrijven fors wordt overschreden en dat management een belangrijke rol speelt in de beperking van de minerale belasting in de onverharde uitloop. Kleigronden blijken het meest geschikt te zijn voor weidegang voor zeugen, met name omdat er op zandgronden nitraatuitspoeling ontstaat. Aanbevolen wordt het aantal zeugen en de grootte van de uitloop nauwkeurig op elkaar af te stemmen om overbemesting te voorkomen. De minerale belasting in de weide is tevens te beperken door de zeugen een verharde ´tussenuitloop’ aan te bieden en ze daar te laten mesten. Een betere mestverspreiding kan worden bereikt door een grote weide op te delen in kleinere weide en te roteren in gebruik.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), varkenshouderij (nl), pig farming (en), varkensstallen (nl), pig housing (en), dierparasitaire nematoden (nl), animal parasitic nematodes (en), uitspoelen (nl), leaching (en), 603-C Huisvesting, management en verzorging van dieren (nl), 603-C Animal Housing, Management and Care (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115485
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49384
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page