home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Bestrijding spint op rozenstek met behulp van warm water en mens- en milieuvriendelijke additieven

Garcia, N. and Beerling, E. (2004) Bestrijding spint op rozenstek met behulp van warm water en mens- en milieuvriendelijke additieven. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw, Aalsmeer, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1744634


Summary

Een korte dompelbehandeling in water van 20°C geeft een goede spintbestrijding van de stek, vergelijkbaar met die van de chemische middelen. Dit resultaat wordt niet of onvoldoende verbeterd door het toevoegen van zepen, spiritus en andere GNO’s aan het dompelwater, of door langere dompeltijden. Er is geen enkele behandeling die zorgt voor 100% doding van spint, inclusief eitjes, behalve Zipper + Spiritus (30 min., 43 °C), maar deze behandeling gaf onacceptabele schade aan de stek. De spintbestrijding is positief beïnvloed door de aanwezigheid van spintroofmijten en spintgalmuglarven in de stektent. Als deze rovers en eventueel andere natuurlijke vijanden in de stektent in voldoende hoge aantallen worden uitgezet zijn zij vermoedelijk een goede aanvulling op dompelbehandelingen om de overgebleven spint (eitje) op te ruimen. De stek ondervindt gauw schade als gevolg van dompelen in sommige middelen; ook kunnen met scherpere middelen de dompeltijden van belang zijn voor de schade. Er is geen schade geconstateerd als gevolg van de warmwater behandelingen.


EPrint Type:Report
Keywords:plantenplagen (nl), plant pests (en), gewasbescherming (nl), plant protection (en), biologische bestrijding (nl), biological control (en), rosa (nl), rosa (en), rozen (nl), roses (en), rosaceae (nl), rosaceae (en), sierplanten (nl), ornamental plants (en), nederland (nl), netherlands (en), glastuinbouw (nl), greenhouse horticulture (en), 512-B Geïntegreerde bestrijding, geïntegreerde plagenbestrijding (nl), 512-B Integrated Control, Integrated Pest Management (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/297399
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49379
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page