home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Scenariostudie 100% biologisch voeren melkvee

Veer, D.F. Ter (2005) Scenariostudie 100% biologisch voeren melkvee. Animal Sciences Group, Wageningen UR, Wageningen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1758166


Summary

Vanaf augustus 2005 moet biologisch voer voor 100% uit biologische grondstoffen bestaan. Momenteel mag 20% van het voer nog uit gangbare grondstoffen bestaan. De verwachting is dat biologisch krachtvoer ongeveer 5 cent per 100 kg duurder wordt,omdat biologische eiwitrijke grondstoffen duurder zijn dan gangbare biologische grondstoffen.Het doel van deze studie is te kijken of drie eerder geformuleerde scenario’s (intensief op zand, extensief op veen en extensief op zand) een goed alternatiefzijn voor het gebruik van duur, 100% biologisch krachtvoer. Om dit te bepalen zijn de bedrijfstypen met bijbehorende scenario’s met het BedrijfsBegrotingsProgrammaRundveehouderij (BBPR) van Praktijkonderzoek-ASG doorgerekend.Het resultaat van dezeberekeningen is dat bij 100% biologisch krachtvoer de arbeidsopbrengst daalt met ongeveer € 1.000,-- per 100.000 kg melk ten opzichte van krachtvoer voeren met 80% biologische grondstoffen. Voor het intensief bedrijf op zand dat net zelfvoorzienend isvoor ruwvoer, is maaien van gras in een jonger stadium economisch niet interessant. Meer gras/klaver verbouwen door te extensieveren levert voor dit bedrijf wel voordelen op. Op het extensief bedrijf op veen is het voeren van (gedroogde) bietenpulpeconomisch interessant. Ook is het voor dit bedrijf financieel aantrekkelijk om beheersland te pachten om een ruwvoeroverschot te creëren, zodat men een deel van het gras (geen beheersgras) kan verwerken tot grasbrok. Voor het extensief bedrijf op zandis het financieel aantrekkelijk om de melkproductie per koe te verlagen en om zelf krachtvoer te telen wanneer hiervan de gewasopbrengst voldoende hoog is.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), melkveehouderij (nl), dairy farming (en), veevoeder (nl), fodder (en), voer (nl), feeds (en), bietenpulp (nl), beet pulp (en), landbouwprijzen (nl), agricultural prices (en), productiekosten (nl), production costs (en), bedrijfsresultaten in de landbouw (nl), farm results (en), 603-C Huisvesting, management en verzorging van dieren (nl), 603-C Animal Housing, Management and Care (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115528
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49308
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page