home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Miljoenpoten en pissenbedden in de biologische glastuinbouw : invloed van compost en biologische middelen op miljoenpoten en pissebedden

Messelink, G. and Bloemhard, C. (2005) Miljoenpoten en pissenbedden in de biologische glastuinbouw : invloed van compost en biologische middelen op miljoenpoten en pissebedden. Praktijkonderzoek Plant Omgeving, Sector Glastuinbouw, Naaldwijk, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1794286


Summary

Pissebedden en miljoenpoten vormen een lastig probleem in de biologische glastuinbouw en de gangbare grondgebonden sierteelt onder glas. Door veel organische bemesting kunnen miljoenpoten en pissebedden extreem hoge dichtheden bereiken, wat tot plantschade leidt. In dit onderzoek is gekeken welke compostkarakteristieken van invloed zijn op de vermeerdering van deze organismen. De verteringsgraad van een compost bleek sterk bepalend voor de ontwikkelingssnelheid. Vooral bij pissebedden werd een sterke correlatie waargenomen tussen de respiratiesnelheid (maat voor stabiliteit van de compost) en populatiegroei. Een zelfde correlatie, maar minder sterk, werd geconstateerd bij het percentage organische stof. Beide factoren hangen samen, omdat verse composten een hoger percentage organische stof bevatten. Bij pissebedden was de populatiegroei veel sterker bij de groencompost dan bij de humuscompost. Bij miljoenpoten was er géén verschil tussen deze composten bij een vergelijkbaar stadium van de composten. Onduidelijk is nog in welke mate de samenstelling van het uitgaansmateriaal van een compost bepalend is voor de ontwikkeling van pissebedden en miljoenpoten. Meer kennis daarover kan gebruikt worden om populaties van deze secundaire plaagorganismen te remmen om daarmee te voorkomen dat de schadedrempels overschreden worden. Van een aantal biologische middelen en GNO’s werd de werkzaamheid op pissebedden en miljoenpoten getest. Bij pissebedden had het slakkenmiddel Ferramol (ferrifosfaat) en de insectenpathogene schimmel Paecilomyces fumosoroseus (Preferal) een significant bestrijdend effect. Ferramol was het meest effectief met 90 procent bestrijding na 31 dagen. Bij de miljoenpoten was na 10 dagen nog géén significante werking van één van de middelen zichtbaar. Na 31 dagen werd bij de middelen neemkorrels en Ferramol gemiddeld 50 procent doding ten opzichte van onbehandeld geconstateerd. Het middel Ferramol had als enige middel een effect op zowel pissebedden als miljoenpoten.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), biologische bestrijding (nl), biological control (en), organismen ingezet bij biologische bestrijding (nl), biological control agents (en), diplopoda (nl), diplopoda (en), staphylinidae (nl), staphylinidae (en), roofmijten (nl), predatory mites (en), glastuinbouw (nl), greenhouse horticulture (en), 512-C Biologische bestrijding (nl), 512-C Biological Control (en), 113-C-1 Ecologische landbouw (nl), 113-C-1 Organic Farming (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/272561
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49085
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page