home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Nitraatgehalte in het grondwater van biologische melkveebedrijven = nitrate in groundwater of organic dairy farms

Schils, R.L.M. and Kasper, G.J. (2005) Nitraatgehalte in het grondwater van biologische melkveebedrijven = nitrate in groundwater of organic dairy farms. Rapport / Bioveem 7.. Animal Sciences Group, Lelystad, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1801386


Summary

In het thema milieu van Bioveem worden metingen verricht aan de kwaliteit van grondwater. Naast de reguliere meting van het gemiddelde nitraatgehalte op het hele bedrijf worden aanvullend metingen verricht op geselecteerde percelen of proefplekken. Het doel van de metingen is (i) het toetsen van nitraatgehalten in het grondwater aan de nitraatrichtlijn en (ii) relaties te ontwikkelen tussen het nitraatgehalte in het grondwater en de bedrijfsvoering. Percelen waarop een aantal jaren achter elkaar voedergewassen zijn geteeld hadden, vergeleken binnen een bedrijf, de laagste nitraatgehalten. Bij de inzaai van gras/klaver op bouwland waren de nitraatgehalten zeer variabel, zowel absoluut als in vergelijking met andere type percelen op hetzelfde bedrijf. Op drie plekken zijn proefstroken aangelegd waarop maïs is ingezaaid na het scheuren van een gras/klaver mengsel. De proefstroken verschilden in de bemesting van de gras/klaver, de bemesting van de maïs en het oogsttijdstip van de gras/klaver. In alle gevallen leidde de teelt van maïs na gras/klaver tot zeer hoge stikstofverliezen, hetgeen zowel tot uiting kwam in de hoeveelheid minerale bodemstikstof na de oogst van de maïs, als het nitraatgehalte in het grondwater, in het daaropvolgende voorjaar. Verder bleek dat de ingestelde proefbehandelingen geen effect hadden op de stikstofverliezen. Tot slot is vastgesteld dat zowel binnen één bedrijf, binnen één perceel of zelfs binnen één proefstrook een grote variatie wordt gevonden in de gemeten nitraatgehalten.


EPrint Type:Report
Keywords:bodemwater (nl), soil water (en), nitraat (nl), nitrate (en), nitraten (nl), nitrates (en), melkveehouderij (nl), dairy farming (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), agrarische bedrijfsvoering (nl), farm management (en), eu regelingen (nl), eu regulations (en), onderzoeksprojecten (nl), research projects (en), nederland (nl), netherlands (en), bemesting (nl), fertilizer application (en), 606-B Biologische dierlijke productie (nl), 606-B Organic Animal Production (en), 113-C-1 Ecologische landbouw (nl), 113-C-1 Organic Farming (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/37169
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49044
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page