home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Voeding

Dussen, B. Van Der (2006) Voeding. Dynamisch perspectief / Vereniging voor Biologisch-dynamische Landbouw, 2006 (2), 26 - 29.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1807790


Summary

Of de uitspraak van prof. Geuns dat “ons moderne, industrieel bereide voedsel tien procent van de bevolking ziek maakt, de (Belgische) regering het toe laat en de (Belgische) bevolking zo dwaas is om het te kopen”, zouden we met een korreltje zout kunnen nemen. Aan de andere kant is deze opmerking een teken aan de wand. Wereldwijd is voeding een enorm probleem. Van vetzucht en obesitas in de rijke landen tot hongersnood in de arme landen. Met een reeks voedselgebreken (allergieën) daar tussen in. Staart de voedingsindustrie zich blind op nutriënten? Is er sprake van vervreemding van bodem en klimaat? Er zijn stromingen in de bd-landbouw die stellen dat de hybride rassen vanuit voedingsoogpunt vraagtekens oproepen. Zij pleiten voor het gebruik van zaadvaste rassen. Deze voldoen veelal echter niet aan de hedendaagse eisen van telers, afnemers of consumenten (opbrengst, vorm, uniformiteit). Vanuit telersoogpunt zijn hybrides prima rassen met een goede opbrengst. In deze DP wordt ruimte gelaten aan een visie vanuit voedingsoogpunt. In de volgende DP volgt een visie vanuit de veredelingssector. In bijgaande artikelen verschillende zienswijzen over voeding. Voeding als iets dat bestaat uit materiële deeltjes, voeding dat veel meer met smaak te maken heeft en voeding die bestaat uit vitale of levenskrachten. Durven we de hypothese aan dat biologisch-dynamische landbouw een weg is tot her-aarding van de ontaarde landbouw en voeding?


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Keywords:voedingsgewoonten (nl), feeding habits (en), voedsel (nl), food (en), gezondheid (nl), health (en), 307-A Humane voeding (algemeen) (nl), 307-A Human Nutrition (General) (en), 307-G Voedingsgewoonten (nl), 307-G Feeding Habits (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/116141
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:49014
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page