home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Bio-economic modelling of conversion from conventional to organic arable farming

Ács, S. (2006) Bio-economic modelling of conversion from conventional to organic arable farming. PhD thesis. . [Unpublished]

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1814531


Summary

De voedselproductie ondervindt in veel westerse landen toenemende mate van kritiek vanwege problemen op het vlak van het milieu, dierwelzijn en volksgezondheid. De biologische landbouw wordt als een mogelijke oplossingsrichting gezien. Deze wordt sinds midden jaren negentig van de vorige eeuw door veel nationale overheden gestimuleerd. Dit heeft geleid tot een forse groei van het areaal biologische landbouw. In Nederland is deze groei de laatste jaren vertraagd. In het licht van mogelijke vormen van overheidsbeleid om biologische landbouw te stimuleren komen de volgende vragen op: 1. Waarom stappen boeren niet over naar biologische landbouw? 2. Wat zijn belangrijke factoren in de besluitvorming om wel of niet over te stappen en wat is de de bandbreedte van deze factoren? 3. Welke soorten overheidsbeleid zijn bruikbaar voor het stimuleren van conversie naar biologische landbouw? Het hoofddoel van dit onderzoek was het beantwoorden van bovenstaande vragen voor Nederlandse akkerbouw door middel van (1) het ontwikkelen van een model van een akkerbouwbedrijf dat gebruikt kan worden om de conversie naar biologische landbouw vanuit economisch en milieutechnisch perspectief te analyseren en (2) het vaststellen van mogelijke effecten van belangrijke factoren en beleidsmaatregelen op de beslissing al dan niet tot conversie over te gaan aan de hand van berekeningen met het ontwikkelde model. Het ontwikkelde model is een afspiegeling van het typische akkerbouwbedrijf in het centrale zeekleigebied in Nederland, dat wil zeggen een bedrijf van 48 ha met een gemiddeld bouwplan.


EPrint Type:Thesis
Thesis Type:PhD
Keywords:agrarische bedrijfsvoering (nl), farm management (en), akkerbouw (nl), arable farming (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), verandering (nl), change (en), conversie (nl), conversion (en), lineair programmeren (nl), linear programming (en), dynamisch programmeren (nl), dynamic programming (en), risico (nl), risk (en), modellen (nl), models (en), risicogedrag (nl), risk behaviour (en), nederland (nl), netherlands (en), 215-D Agrarische bedrijfseconomie (nl), 215-D Farm economics (en), 113-C-1-c Conversie naar ecologische landbouw (nl), 113-C-1-c Conversion to Organic Farming (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/121826
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48934
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:English
Status:Unpublished

Repository Staff Only: item control page