home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Meer samenwerken leidt tot beter onderzoek

Vernooij, A. (2006) Meer samenwerken leidt tot beter onderzoek. V-focus : vakblad voor adviseurs in de dierlijke sector, 2006, 3 (februa), p. 32.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1818178


Summary

Een van de grootste knelpunten in de biologische varkenshouderij is de diergezondheid. Het onderzoek naar de gezondheidszorg ging minder vlot van start. Biologische varkenshouders ervaren dat als een groot gemis. Daarom heeft een groep varkenshouders - verenigd in de Studieclub Biologische varkenshouders Noord Nederland - hiervoor zelf het initiatief genomen. Dit na het bijwonen van studieavonden fytotherapie van de Vereniging Biologische Varkenshouders. Er ontstond een uniek onderzoeksconcept, waarin werd samengewerkt met het Praktijkcentrum Raalte van ASG, een gespecialiseerde kennisinstelling, een opleidingscentrum die stagiaires beschikbare stelde voor de begeleiding van de proef en de Provincie Overijssel, die het onderzoek bekostigde. De sector zelf als opdrachtgever en de brede samenwerking maakten dat partijen zich meer betrokken voelden bij het onderzoek. Dat gaf het onderzoek meer waarde. Ook bevordert het de samenwerking tussen: ■ de kennisinstellingen. Samenwerken met meerdere kennisinstellingen, waarbij elk de benodigde expertise inbrengt, leidt tot een snellere opzet van projecten en tot een beter inhoudelijk resultaat. ■ onderzoeksinstellingen en opleidingsinstituten. Als studenten worden betrokken bij het ontwikkelen van kennis, wint de opleiding aan actualiteitswaarde en komen de studenten met meer praktijkgerichte informatie van school af. Nu krijgen landbouwopleidingen nogal eens de kritiek dat ze te weinig aansluiten bij de praktijk. Bovendien biedt de samenwerking onderzoeksinstellingen meer ruimte om projecten uit te voeren, doordat stagiaires kunnen meewerken. ■ beleidsmakers en veehouderij. Beleidsinstanties, zowel nationaal als regionaal, houden zich nog vrijwel uitsluitend bezig met het scheppen van de kaders. De uitvoering ligt dan in handen van initiatiefrijke betrokkenen uit de sector. ■ sector, doelgroep, opdrachtgever en uitvoerder van het onderzoek. Als een onderwerp de prioriteit van velen heeft, is er geen acceptabel excuus meer voor een uitvoerder om het niet te implementeren.


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), varkenshouderij (nl), pig farming (en), toegepast onderzoek (nl), applied research (en), 603-D-1 Dierziektenpreventie (nl), 603-D-1 Animal Disease Prevention (en), 608-F Varkens (nl), 608-F Pigs (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115829
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48913
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page