home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Reductie van het nitrietgebruik bij de biologische vleeswarenbereiding

Stegeman, D.; Jansen, W.W.J.T.; Zegveld, A.Z.; Verkleij, T.J. and Stekelenburg, F.K. (2006) Reductie van het nitrietgebruik bij de biologische vleeswarenbereiding. Agrotechnology & Food Science Group 658, Wageningen, NL, , UR.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1821484


Summary

Bij de productie van veel soorten vleeswaren wordt nitriet gebruikt voor het verkrijgen van een door de consument gewenste stabiele roze kleur, voor de smaak en voor de microbiologische stabiliteit. Over de toepassing van nitriet bij de bereiding van biologische vleeswaren bestaat al jaren een discussie. Om deze discussie te ondersteunen is er een experimentele studie uitgevoerd, waarin het effect op de kleur en de kleurstabiliteit tijdens de bewaring van biologische vleeswaren, geproduceerd met een verlaagde hoeveelheid nitriet, werd onderzocht. Daarnaast zijn challengetesten met vleeswaren uitgevoerd, met als doel de ontwikkelingsmogelijkheden van Clostridium botulinum in vleesproducten met verlaagd nitrietgehalte te bestuderen. Geconcludeerd wordt dat de kans op de ontwikkeling van C. botulinum bacteriën en de vorming van botuline toxien relatief klein is voor gepasteuriseerde vleesproducten zonder nitriet die gekoeld bewaard worden en qua productsamenstelling lijken op de in het onderzoek onderzochte modelvleesproducten


EPrint Type:Report
Keywords:vleeswaren (nl), meat products (en), biologische voedingsmiddelen (nl), organic foods (en), nitriet (nl), nitrite (en), voedseladditieven (nl), food additives (en), voedselbewaring (nl), food preservation (en), kleurstoffen in voedsel (nl), food colourants (en), aromatische stoffen (nl), flavourings (en), voedselveiligheid (nl), food safety (en), 304-C-3 Additieven en contaminanten (nl), 304-C-3 Additives and Contaminants (en), 305-B-1 Vlees en vleesproducten (nl), 305-B-1 Meat and Meat Products (en), 307-D Humane voeding en gezondheid (nl), 307-D Human Nutrition and Health (en), 304-G Kwaliteit van levensmiddelen, voedselveiligheid (nl), 304-G Food Quality and Safety (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115866
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48887
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page