home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

‘Biologisch Gezonder? : een onderzoek naar biomarkers voor mogelijke gezondheidseffecten van biologisch voedsel, aan de hand van een kippenmodel’ : samenvatting

Louis Bolk Instituut (2007) ‘Biologisch Gezonder? : een onderzoek naar biomarkers voor mogelijke gezondheidseffecten van biologisch voedsel, aan de hand van een kippenmodel’ : samenvatting. Publicatie / Louis Bolk Instituut no. M22. Louis Bolk Instituut, Driebergen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1862162


Summary

Het doel van het project ‘Biologisch Gezonder?’ was het zoeken naar ‘biomarkers’ die mogelijke gezondheidseffecten van biologische voeding zichtbaar maken. Een belangrijke reden om biologische producten te kopen is voor veel mensen de veronderstelling dat biologisch geteelde producten gezonder zijn dan gangbaar geteelde producten. Indien gezondheidseffecten kunnen worden bevestigd, zal dit de consument motiveren om biologisch geteelde producten te kopen en dat zou de markt van biologische producten kunnen stimuleren. Tot op heden is er echter weinig onderzoek gedaan naar mogelijke effecten van biologische producten op gezondheid. Deze studie is ontworpen door een internationale groep van onderzoeksinstituten, als leden van de internationale vereniging voor onderzoek naar biologische voedselkwaliteit en gezondheid, FQH. In deze studie werd ten eerste gezocht naar de verschillen in ingrediënten voor kippenvoer afkomstig van verschillende teeltwijzen, biologisch en gangbaar. Ten tweede is een voedingsexperiment met kippen uitgevoerd om biomarkers te vinden, die indicatief zouden kunnen zijn voor gezondheid. Een belangrijke uitkomst van deze studie is dat voedingsingrediënten van verschillende herkomst een klein, maar duidelijk effect kunnen hebben op het immuunsysteem en op de stofwisseling van gezonde dieren. Verder werd duidelijk dat het begrip ‘gezondheid’ en de fysiologie en immunologie van gezondheid een vooralsnog weinig verkend gebied zijn in onderzoeksland.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), biologische voedingsmiddelen (nl), organic foods (en), diermodellen (nl), animal models (en), onderzoek (nl), research (en), voedingsonderzoek (nl), nutrition research (en), kippen (nl), fowls (en), immuunsysteem (nl), immune system (en), voeding en gezondheid (nl), nutrition and health (en), biomarkers (nl), biomarkers (en), 113-C-1 Ecologische landbouw (nl), 113-C-1 Organic Farming (en), 605-A Diervoeding en voedering (algemeen) (nl), 605-A Animal Nutrition and Feeding (General) (en), 307-D Humane voeding en gezondheid (nl), 307-D Human Nutrition and Health (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/115973
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48669
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page