home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Biologische beheersing erwtenluis (Acyrthosiphon pisum)

Broek, R. Van Den (2007) Biologische beheersing erwtenluis (Acyrthosiphon pisum). Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV, Wageningen.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1877003


Summary

De biologische teelt van erwten kan problematisch verlopen. De belangrijkste problemen zijn luizen en voetziekten die de voornaamste oorzaak zijn van een zeer wisselvallige opbrengst. Door deze problemen is de teelt van erwten voor een groot aantal biologische telers een te risicovol gewas geworden met een te laag saldo. In 2007 is nagegaan of de biologische beheersing van de erwtenluis met de sluipwesp Aphidius ervi voldoende perspectieven biedt. Uit onderzoek van het OBS en de Hoeksche Waard is naar voren gekomen dat de aanleg van akkerranden rondom aardappel en graan percelen de ontwikkeling van de luizen dusdanig kan remmen dat de schadedrempel niet wordt overschreden. Nagegaan is of deze randen ook een positief effect hebben op de populatieontwikkeling van luizen in erwten. Daarnaast zijn op 2 momenten in een hoek van een perceel sluipwespen uitgezet om ook dit effect te bestuderen. Het onderzoek is uitgevoerd op 3 percelen op het OBS te Nagele.


EPrint Type:Report
Keywords:gewasbescherming (nl), plant protection (en), biologische bestrijding (nl), biological control (en), acyrthosiphon pisum (nl), acyrthosiphon pisum (en), erwten (nl), peas (en), peulvruchten (nl), grain legumes (en), biologische landbouw (nl), organic farming (en), aphidius ervi (nl), aphidius ervi (en), braconidae (nl), braconidae (en), landbouwplantenteelt (nl), crop husbandry (en), akkerbouw (nl), arable farming (en), 113-C Alternatieve Landbouw (nl), 113-C Alternative Farming (en), 512-C Biologische bestrijding (nl), 512-C Biological Control (en), 503-B Onkruidbestrijding (nl), 503-B Weed Control (en), 412-A Natuurbeheer (algemeen) (nl), 412-A Nature Management (General) (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/21419
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48481
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page