home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Ecosysteemdiensten en bodembeheer : maatregelen ter verbetering van biologische bodemkwaliteit

Faber, J.H.; Jagers Op Akkerhuis, G.A.J.M.; Bloem, J.; Lahr, J.; Diemont, W.H. and Braat, L.C. (2009) Ecosysteemdiensten en bodembeheer : maatregelen ter verbetering van biologische bodemkwaliteit. Alterra-rapport 1813.. Alterra, Wageningen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1901329


Summary

In het vernieuwde bodembeleid in Nederland komt meer nadruk op ecosysteemdiensten van de bodem. Op basis van literatuurstudie worden in dit rapport praktijkmaatregelen beschreven die ecosysteemdiensten van de bodem bevorderen. Hierbij zijn tien voor Nederland typerende combinaties van grondsoort en landgebruik in beschouwing genomen. Voor vier maatregelen is de omvang van het te verwachten resultaat beschreven, en de termijn waarop dit kan worden bereikt. Organische stof is een sleutelfactor bij alle ecosysteemdiensten van de bodem. De benadering van bodembeheer gericht op ecosysteem¬diensten is werkbaar, maar moet voor toepassing in de praktijk locatiespecifiek worden uitgewerkt. Het concept van lijkt kansrijk, maar nog weinig bekend in de praktijk, vooral bij indirect betrokkenen zoals waterschappen en provincies. Voor financiering van maatregelen die het functioneren van ecosysteemdiensten verbeteren zijn indirect betrokken stakeholders nog niet vanzelfsprekend in beeld.


EPrint Type:Report
Keywords:bodembiologie (nl), soil biology (en), bodemchemie (nl), soil chemistry (en), organische stof (nl), organic matter (en), bodembeheer (nl), soil management (en), landgebruik (nl), land use (en), bodemkwaliteit (nl), soil quality (en), ecosysteemdiensten (nl), ecosystem services (en), 408-B Bodemchemie (nl), 408-B Soil Chemistry (en), 408-I Bodembiologie (nl), 408-I Soil Biology (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/3277
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48289
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page