home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Aanzet tot operationele welzijnsindicatoren voor de biologische aquacultuur

Poelman, M. and Vis, J.W. Van De (2009) Aanzet tot operationele welzijnsindicatoren voor de biologische aquacultuur. Rapport / Wageningen IMARES C101/09.. Wageningen IMARES, Yerseke, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/1920333


Summary

In Nederland wordt vis vrijwel uitsluitend gekweekt in gesloten systemen, de zogenaamde Recirculatie Aquacultuur systemen (RAS). Deze kweekvorm is nog niet opgenomen door bestaande biologische certificeringschema’s, waardoor geproduceerde vis niet als biologisch aangeduid kan worden. Voor biologische aquacultuur is het bevorderen van optimaal welzijn één van de belangrijkste uitgangspunten. Duidelijke criteria hiervoor ontbreken. Het is wenselijk een manier te definiëren om binnen de bestaande kennis en mogelijkheden het welzijn onder kweekomstandigheden adequaat in kaart te brengen. Hiertoe is een procedure gevolgd die ontleend is aan het HACCP principe. In deze procedure zijn de eerste vier (totaal 7) stappen gezet door het risico op negatieve beïnvloeding van het welzijn en mogelijke indicatoren voor het risico (kritische controlepunten) te beschrijven en hiervoor grenswaarden op te stellen. Dit om een eerste selectie te maken van Operationele Welzijnsindicatoren (OWIs), die in een procesbeheersysteem geïmplementeerd moeten worden. Er zijn operationele welzijnsindicatoren voor Afrikaanse meerval en Nijltilapia (twee kweekvissoorten) ontwikkeld. Operationele welzijnsindicatoren maken de belangrijkste aspecten van dierenwelzijn meetbaar en beheersbaar.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), aquacultuur (nl), aquaculture (en), dierenwelzijn (nl), animal welfare (en), clarias (nl), clarias (en), oreochromis niloticus (nl), oreochromis niloticus (en), visteelt (nl), fish culture (en), haccp (nl), haccp (en), 607-A Aquacultuur en visserij (algemeen) (nl), 607-A Aquaculture and Fisheries (General) (en), 113-C-1 Ecologische landbouw (nl), 113-C-1 Organic Farming (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/12957
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:48136
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page