home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Inzet van mycorrhiza’s in de bollenteelt

Boer, M. De; Breeuwsma, S.J.; Baar, J. and Hiddink, G.A. (2005) Inzet van mycorrhiza’s in de bollenteelt. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Bollen, Lisse, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2052933


Summary

In samenwerking met PPO-paddestoelen is door PPO-bloembollen in Lisse een proef met hyacinten opgezet waarin het effect van mycorrhiza-preparaten op gewasgroei en bestrijding van Pythium-wortelrot werd getest. Uit de eerste resultaten in het voorjaar bleek dat er nauwelijks kolonisatie van de wortels had plaatsgevonden door de mycorrhiza’s. Het is onduidelijk waarom de kolonisatie zo slecht is geweest. Het is mogelijk dat de toepassing van de preparaten niet optimaal is geweest. Het is ook mogelijk dat de beide hyacintencultivars niet een geschikte waardplant zijn geweest voor de mycorrhiza soorten die in de toegepaste mengsels hebben gezeten. Ondanks dat er geen kolonisatie heeft plaatsgevonden bleken er verschillen tussen de cultivars met betrekking tot de stand van het gewas en het bolgewicht. Eén preparaat (preparaat 2) verbeterde de stand van het gewas (bij één cultivar) en resulteerde ook in een hoger bolgewicht. Dit werd mogelijk veroorzaakt door de in het preparaat aanwezige hulpstoffen (nutriënten) en additionele micro-organismen. De andere preparaten leverden geen verhoging van de bolopbrengst op. Een gerichte uitspraak over het effect van mycorrhiza’s op de gevoeligheid voor Pythium wortelrot en de groeistimulerende effecten zijn niet mogelijk door de gebrekkige kolonisatie. Wel is duidelijk dat de aanwezige hulpstoffen in de preparaten een positief effect op de bolopbrengst kunnen.


EPrint Type:Report
Keywords:pythium (nl), pythium (en), wortelrot (nl), root rots (en), mycorrhizae (nl), mycorrhizas (en), biologische bestrijding (nl), biological control (en), organismen ingezet bij biologische bestrijding (nl), biological control agents (en), hyacinthus (nl), hyacinthus (en), bloembollen (nl), ornamental bulbs (en), plantenziektebestrijding (nl), plant disease control (en), 505-A Plantenziekten, -plagen en -afwijkingen (algemeen) (nl), 505-A Diseases, Pests and Disorders of Plants (General) (en), 513-N-1 Bloembollen en -knollen (nl), 513-N-1 Bulb and Tuber Flowers (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/296841
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:47320
Deposited On:12 Jun 2023 06:43
Last Modified:12 Jun 2023 06:43
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page