home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Samen met ondernemers naar een weerbare bodem : bodemweerbaarheid in de praktijk

Hospers, M.; Lamers, J.; Cuijpers, W. and Broek, R. Van Den (2015) Samen met ondernemers naar een weerbare bodem : bodemweerbaarheid in de praktijk. Louis Bolk Instituut, Driebergen, NL.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2082731


Summary

De land- en tuinbouw ontwikkelt zich in de richting van steeds intensievere en complexere bedrijfssystemen. Vanuit de sector groeit het besef dat de chemische benadering van ziekten en plagen haar grenzen begint te bereiken. Ook de consument verlangt van de producent dat de inzet van chemische middelen gereduceerd wordt en gezocht wordt naar andere, meer duurzame oplossingen. Een van de oplossingsrichtingen is het creëren van een gezonde, veerkrachtige en weerbare bodem. Op zulke bodems groeit een gezond gewas met een goede opbrengst die minder gevoelig is voor ziekten en plagen en efficiënter omgaat met nutriënten waardoor er minder verliezen optreden. Hierdoor hoeven telers minder gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten te gebruiken en kunnen ze, met een beter inkomen, milieuvriendelijker telen. De doelstelling van het project was om, samen met ondernemers, na te gaan of er een relatie te leggen was tussen bodemweerbaarheid en wat er in de praktijk gebeurt. Verder is ook nagegaan of er uit het onderzoek maatregelen te destilleren waren die voor de praktijk interessant kunnen zijn.


EPrint Type:Report
Keywords:natuurinclusieve landbouw (nl), nature-inclusive agriculture (en), bodemweerbaarheid (nl), soil suppressiveness (en), duurzame ontwikkeling (nl), sustainable development (en), gewasbescherming (nl), plant protection (en), cultuurmethoden (nl), cultural methods (en), besluitvorming (nl), decision making (en), ondernemerschap (nl), entrepreneurship (en), agrarische bedrijfsvoering (nl), farm management (en), veldgewassen (nl), field crops (en), Phytophthora cactorum (nl), Phytophthora cactorum (en), Rhizoctonia (nl), Rhizoctonia (en), 408-A Bodemkunde (algemeen) (nl), 408-A Soil Science (General) (en), 113-C Alternatieve Landbouw (nl), 113-C Alternative Farming (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/334081
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:47211
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page