home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Biologische teelt op een zuidelijke zandgrond: opbrengst, bemesting, bodemkwaliteit en stikstofverliezen : resultaten van het biologische bedrijfssysteem van het project Bodemkwaliteit op zand in de periode 2000-2016

Haan, Janjo De; Wesselink, Marie; Dijk, Wim Van; Verstegen, Harry; Geel, Willem Van and Berg, Wim Van Den (2018) Biologische teelt op een zuidelijke zandgrond: opbrengst, bemesting, bodemkwaliteit en stikstofverliezen : resultaten van het biologische bedrijfssysteem van het project Bodemkwaliteit op zand in de periode 2000-2016. Rapport / Wageningen University & Research, Praktijkonderzoek AGV WPR-755.. Wageningen University & Research, Praktijkonderzoek AGV, Lelystad, NE.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2232926


Summary

In dit rapport worden de resultaten van het biologische bedrijfssysteem op WUR-proeflocatie Vredepeel in de periode 2001-2016 gepresenteerd met focus op gewasopbrengst, bodemkwaliteit, bemesting en stikstofuitspoeling. Het biologisch systeem heeft opbrengsten die gemiddeld 6% onder het streven liggen, een goede bodemvruchtbaarheid en een nitraatconcentratie in het grondwater onder de norm van de nitraatrichtlijn. De nutriëntenoverschotten van stikstof, fosfaat en kali zijn hoger dan de streefwaarde. De opbrengsten liggen gemiddeld ruim onder die van de gangbare teelt door het optreden van ziekten en plagen. Veranderingen in opbrengst, bodemkwaliteit en uitspoeling in de periode 2000-2016 zijn niet met metingen vastgesteld behalve een stijging in organisch stofgehalte. Hierdoor kan ook niet aangetoond worden dat door biologische landbouw de bodemkwaliteit verbetert en ecosysteemdiensten verbeteren. Onduidelijk is hoe het biologisch systeem tot een lage uitspoeling komt bij een relatief hoge stikstof- en organische stofaanvoer. Nader onderzoek is hiervoor nodig.


EPrint Type:Report
Keywords:biologische landbouw (nl), organic farming (en), bodemvruchtbaarheid (nl), soil fertility (en), bodemkwaliteit (nl), soil quality (en), organisch bodemmateriaal (nl), soil organic matter (en), stikstof (nl), nitrogen (en), bemesting (nl), fertilizer application (en), gewasopbrengst (nl), crop yield (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/440225
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:46800
Deposited On:12 Jun 2023 06:42
Last Modified:12 Jun 2023 06:42
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page