home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Duurzaamheidsafspraken in de landbouw : horizontale en verticale overeenkomsten in de landbouw ten behoeve van natuur, milieu, klimaat, dierenwelzijn en het verdienvermogen van de agrarisch ondernemer

Baayen, Robert P.; Baltussen, Willy H.M.; Beldman, Alfons C.G.; Galen, Michiel Van; Jongeneel, Roel; Logatcheva, Katja; Schebesta, Hanna and Schrijver, Raymond (2023) Duurzaamheidsafspraken in de landbouw : horizontale en verticale overeenkomsten in de landbouw ten behoeve van natuur, milieu, klimaat, dierenwelzijn en het verdienvermogen van de agrarisch ondernemer. Rapport / Wageningen Environmental Research 3239.. Wageningen Environmental Research, Wageningen, NE.

Full text not available from this repository.

Document available online at: https://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis/2323015


Summary

Voor verduurzaming van de landbouw is een goed verdienvermogen voor de landbouwers nodig. Naast steun van de overheid (dus de belastingbetaler) voor duurzame productie, zullen consumenten de duurdere duurzame producten ook moeten afnemen en zal de meerprijs die zij betalen via de keten moeten worden doorgegeven aan de producent. Daarvoor zijn duurzaamheidsafspraken nodig tussen landbouwers en ketenpartijen, aanvullend aan bestaande initiatieven en keurmerken. In dit onderzoek wordt de ruimte onderzocht om rechtmatig private duurzaamheidsafspraken te maken. Onder het kartelverbod in het EU-verdrag is die ruimte beperkt en onvoldoende werkbaar in de praktijk. De GMO-verordening biedt verschillende derogaties op het kartelverbod, die mogelijkheden bieden aan landbouwers en verenigingen van landbouwers om duurzaamheidsafspraken te maken. In de GLB-herziening van 2021 is die ruimte uitgebreid met een artikel (210bis), dat speciaal voor dit doel is toegevoegd. Dit biedt grote kansen. Het moet gaan om ambitieuze bovenwettelijke initiatieven en de afspraken moeten worden gemaakt vanuit of met de landbouwers (onderlinge afspraken binnen de retail of de verwerkende industrie zonder de landbouwers blijven vallen onder het kartelverbod). Voorwaarde is ook dat de afspraken in hun uitwerking onontbeerlijk zijn om het gestelde duurzaamheidsdoel te realiseren (geen greenwashing). Daarnaast kunnen andere derogaties in de GMO-verordening worden benut, met name voor erkende producentenorganisaties (Art. 152) en andere verenigingen van landbouwers (Art. 209) in combinatie met waardeverdelingclausules (Art. 172bis). Betere prijzen voor landbouwers voor duurzame producten betekenen hogere kosten voor de consument voor diens voedsel. Verduurzaming van de landbouw leidt echter ook tot maatschappelijke voordelen en financiële ruimte om burgers te compenseren die door de hogere voedselprijzen in de knel komen.


EPrint Type:Report
Keywords:dierenwelzijn (nl), animal welfare (en), duurzame landbouw (nl), sustainable agriculture (en), dierlijke productie (nl), animal production (en), duurzaamheid (sustainability) (nl), sustainability (en), genetisch gemanipuleerde organismen (nl), genetically engineered organisms (en), huisvesting, dieren (nl), animal housing (en), diervoeding (nl), animal nutrition (en), diergezondheid (nl), animal health (en), melkvee (nl), dairy cattle (en), pluimvee (nl), poultry (en), varkens (nl), pigs (en)
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Netherlands > BioKennisBank
Related Links:https://edepot.wur.nl/588388
Project ID:BKB
Deposited By: Blom, M
ID Code:46199
Deposited On:12 Jun 2023 06:41
Last Modified:12 Jun 2023 06:41
Document Language:Dutch/Nederlands

Repository Staff Only: item control page