home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Kilder til forurensninger i kompost

Amundsen, Carl Einar; Lystad, Henrik and Vethe, Øistein (2002) Kilder til forurensninger i kompost. [Sources of pollution in compost.] Jordforsk rapport. Jordforsk, Ås, Norway.

[thumbnail of Amundsen Lystad Vethe Jordforskrapport 69_2002_Komprimert.pdf] PDF - English
4MB


Summary

Målet med prosjektet har vært å anslå bakgrunnsnivået av tungmetaller og organiske forurensninger i bioavfallskompost
(husholdningskompost) og hageavfallskompost (hage- og parkkompost). Videre har det vært et mål å påvise hvilke
forurensninger som kan finnes i norsk kompost og hvordan kildesortering og behandling av organisk avfall kan påvirke
innholdet av miljøgifter i kompost. For å beregne bakgrunnsnivået av forurensninger i bioavfallskompost og hageavfallskompost dvs. innholdet som skyldes
bioavfall, strukturmateriale og jord, ble data for innholdet av tungmetaller og organiske forurensninger i vegetabilske og animalske næringsmidler, i strukturmateriale og jord brukt. For kompost med det antatt laveste bakgrunnsnivaet av
tungmetaller (bioavfallskompost med spon som strukturmateriale), viser beregninger at ca. 90% Cr, ca. 80-85% Pb, Zn, Cu og Ni og ca. 50-70% Cd og Hg i kompost har andre kilder enn organisk avfall og strukturmateriale. Bakgrunnsverdiene for tungmetaller i kompost kan variere med en faktor på 2-4. For Cd, Hg og Zn utgjør bakgrunnskonsentrasjonen i kompost 50-100% av kvalitetskravene til klasse 0, mens bakgrunnsnivået for Pb, Ni, Cu og Cr utgjør maksimum hhv. 30%, 24%, 46% og 13% av det tillatte innholdet i klasse 0.
Ved feilsortering kan de fleste av de miljøgiftene som finnes på miljømyndighetenes prioriterte kjemikalielister (A-, B- og OBS-listene) havne i komposten. En gjennomgang av disse listene indikerer at det i første rekke er Cr, Pb, Zn, Ni, Cu, ftalater, kortkjedete klorerte parafiner, brommerte flammehemmere og PAH-forbindelser som vil kunne forurense
komposten gjennom ulike fremmedlegemer.
Organisk materiale under omdanning medfører lav pH og mye løste organiske syrer. Dette gir et korrosivt miljø som kan
føre til utlekking av metaller (i første rekke Pb, Zn, Ni og Cr) under transport av avfall til komposteringsanlegget, i selve komposteringsprosessen (fra fremmedlegemer) og på utstyr som brukes ved vending av komposten.
Det anbefales å gjennomføre flere analyser av sortert organisk husholdningsavfall, strukturmaterialer og ferdig kompost i Norge bl.a. for å dokumentere betydningen av sorteringsrutiner i husholdningene og ved komposteringsanleggene for innholdet av miljøgifter kan avdekkes. Analyser av strukturmaterialer bør ta sikte på å dokumentere innholdet i ulike typer materiale og regionale forskjeller i disse. En sentral database for innholdet av forurensninger i kompost bør bygges opp i Norge.


Summary translation

The report is a study of pollution in compost from source-separated organic household waste and green waste (from recreational areas). Potentially toxic elements, PTEs (=heavy metals) and organic pollutants were studied.A significant proportion of PTEs were derived from the composting process and handling of materials, due to corrosion and mechanical wear.

EPrint Type:Report
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
composting
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_15956
English
heavy metals
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_2223
Subjects: Crop husbandry > Composting and manuring
Food systems > Recycling, balancing and resource management
Research affiliation: Norway > Jordforsk - Norwegian Centre for Soil and Environmental Research
Deposited By: Løes, Anne-Kristin
ID Code:45763
Deposited On:15 Mar 2023 13:36
Last Modified:15 Mar 2023 13:36
Document Language:Norwegian/Norsk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics