home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

BeeFarm: økologiske landmænd lærer at "tænke som vilde bier"

{Project} BeeFarm: økologiske landmænd lærer at "tænke som vilde bier". Runs 2014 - 2017. Project Leader(s): Langer, Vibeke, Københavns Universitet (KU) .

[thumbnail of Organic RDD 2 BEEFARM.pdf] PDF - Published Version - Danish/Dansk
2MB


Summary

Baggrund:
Vilde bier er humlebier og enlige bier, som sammen med biavlernes honningbier sørger for bestøvning i landbruget. Det er almindeligt kendt, at de vilde bier er i tilbagegang. Det betyder ikke blot forringet dyrkningssikkerhed for frøafgrøder og frugtkulturer, men også at bestøvningen af vilde planter og dermed biodiversiteten svækkes. Tidligere er bestøvningen fra de vilde bier blevet set som en udbytteforsikring, hvis honningbierne af en eller anden grund ikke fungerede godt. Fornylig er det imidlertid vist, at de vilde bier på bedriften kan øge udbyttet selv med velfungerende honningbier.
Formål:
I BEEFARM udvikler vi et værktøj, der kan hjælpe interesserede økologiske landmænd med at ”tænke som vilde bier”. Projektet udføres i samarbejde med økologiske frugt- og rødkløverfrøavlere, som er særlig afhængige af god bestøvning. De økologiske avlere vurderer ved hjælp af værktøjet, om der er føde til rådighed for bedriftens vilde bier i form af blomstrende planter med god nektar- og pollenkvalitet fra tidligt forår til hen på eftersommeren. Og om bierne kan finde uforstyrrede, sandede pletter samt hullede træer, kvasbunker og græstuer til reder. Sideløbende registrerer forskerne antallet af vilde bier, deres føde og levesteder og bestøvningen på bedrifterne, for at undersøge hvor godt værktøjet passer med virkelige forhold. Projektet forventes at lede til bedre forhold for bestøvere, bedre bestøvning og dermed større dyrkningssikkerhed. Fokus i projektet er økologisk frø- og frugtavl, men værktøjet vil også være relevant for andre afgrøder som raps og hestebønner, både i økologisk og konventionelt landbrug


EPrint Type:Project description
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
Bees -> Apidae
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_865
English
pollination
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_6073
English
tools -> equipment
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_2631
Subjects: Environmental aspects > Biodiversity and ecosystem services
Knowledge management
Research affiliation: Denmark > Organic RDD 2 > BEEFARM
Related Links:http://icrofs.dk/forskning/ dansk-forskning/beefarm/
Start Date:1 October 2014
End Date:31 March 2017
Deposited By: Bille, Laura
ID Code:45312
Deposited On:14 Apr 2023 06:53
Last Modified:14 Apr 2023 06:53
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics