home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Resultater fra den økologiske forskning 2006-2010

FØJO III (2006-2010)-Internationalt forskningssamarbejde og økologisk integritet, CORE Organic (2007-2010)-Fælles europæisk forskning i økologisk jordbrug og fødevaresystemer (2011) Resultater fra den økologiske forskning 2006-2010. Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og og Fødevaresystemer, Tjele, Danmark.

[thumbnail of 2011_FOEJOIII_CoreOrganic_bog.pdf] PDF - Published Version - Danish/Dansk
6MB

Document available online at: https://icrofs.dk/fileadmin/icrofs/TYPO3/publikationer/2011_FOEJOIII_CoreOrganic_bog.pdf


Summary

Fremtidens fødevareproduktion skal være grøn og bæredygtig. Hensynet til natur og klima skal frem i første række. Ikke kun af miljøhensyn men også fordi, der er både vækst, arbejdspladser og ikke mindst penge i grøn omstilling. Kvalitetsfødevarer efterspørges i højere og højere grad i både EU og i store dele af verden. Den stigende globale efterspørgsel gør, at der er store konkurrencemæssige fordele ved at udvikle den økologiske produktion. Ud over vækstpotentialerne bidrager økologisk jordbrug til at opfylde vigtige mål i samfundet – såsom beskyttelse af naturværdier, øget dyrevelfærd og reduceret forbrug af medicin og sprøjtegifte. Ved at udvikle det økologiske jordbrug og de økologiske fødevaresystemer, kan vi altså styrke den danske konkurrenceevne og samtidig sikre en bæredygtig udvikling inden for dansk landbrug. I Danmark har vi den globale førertrøje på, når det kommer til både produktion og forskning i økologi. Vi er længst fremme med metoder, volumen, faciliteter, erfaring og evnen til at skabe tværvidenskabeligt samarbejde mellem højt specialiserede forskere.Det er derfor, at vi her i bogen kan læse om metoder, der kan bestemme en plantes ”fingeraftryk og dermed afgøre, om den er økologisk eller ej. Eller undersøgelserne af hvilket græs og hvilke bælgplanter, man skal fodre sine køer med for at få den bedste smag og kvalitet i mælken. Det er fascinerende. Den slags viden og erfaringer har givet os en position, hvor kunder i hele verden vælger danskøkologi, fordi de kender til og stoler på den høje kvalitet. Det kan vi godt være stolte af. Men vi har skam også taget økologien til os herhjemme. Til trods for den økonomiske krise køber vi danskere stadig flere økologiske fødevarer, og den økologiske markedsandel ligger nu på syv procent. Det gør os til det land i verden, hvor der sælges mest økologi per indbygger. De gode resultater skal også fortsætte ud i frem tiden, og her har forskningen en nøglerolle. Den skal hjælpe økologerne til at øge produktiviteten og udvikle nye spændende produkter til forbrugerne i både Danmark og i udlandet. Resultaterne i denne bog har derfor betydning for hele den økologiske værdikæde. Og det er samlet på en måde, der sætter forskningen i et glimrende både fagligt og samfundsmæssigt perspektiv.


EPrint Type:Book
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
organic food products -> organic foods
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_29261
English
food systems
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_bea5db85
English
ecology
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_2467
English
society
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_50309
English
animal welfare
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_443
English
climate change
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_1666
Subjects: Knowledge management > Education, extension and communication
Knowledge management > Research methodology and philosophy
Research affiliation: Denmark > ICROFS - International Centre for Research in Organic Food Systems
European Union > CORE Organic > CORE Organic
ISBN:978-87-92499-14-1
Deposited By: Ursu, Ancuta
ID Code:42994
Deposited On:06 Jan 2022 10:10
Last Modified:06 Jan 2022 10:10
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed
Additional Publishing Information:Projektbeskrivelserne er udarbejdet af projektledere og -medarbejdere for FØJO III- og CORE Organic-projekterne.

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics