home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Norge på langs med møkk

Bergslid, Ildri (Rose) Kristine (0020) Norge på langs med møkk. Norsk senter for økologisk landbruk, AGROPUB. Online at https://www.agropub.no/fagartikler/norge-pa-langs-med-mokk, accessed on: 20 August 2020.

[thumbnail of Dette er en lenke til en hjemmeside] Other format - Published Version - Norwegian/Norsk (Dette er en lenke til en hjemmeside)
35kB

Document available online at: https://www.agropub.no/fagartikler/norge-pa-langs-med-mokk


Summary

Når 5 000 m3 med husdyrgjødsel skal fordeles på 60 skifter fordelt over flere bygder blir det lange og mange dager med møkkakjøring. Dette er hverdagen for mange bønder som har satsa stort på melkeproduksjon.
En bonde i Møre og Romsdal uttrykker frustrasjonen med møkkakjøring slik: «Selv om alle døgnets timer tas i bruk er det nødt til å bli snarveier». Dårlig arrondert jordbruksareal fordelt over store avstander er kanskje den aller største utfordringen som må løses for å få en kostnadseffektiv og klima- og miljøvennlig drift i store deler av landet.
Gjennom prosjektet «Møkk og miljø – bedre bruk av husdyrgjødsel til beste for bonde, økonomi og miljø» ser man nærmere på utfordringer knyttet til store gjødselmengder og lange avstander mellom driftsbygning og dyrkamark. Det er gjort enkle beregninger på hva mulige endringer kan bety for blant annet transportavstander og tidsbruk.


EPrint Type:Web product
Keywords:Husdyrgjødsel, gjødselkjøring, økonomi, miljø
Subjects: Farming Systems > Farm economics
Environmental aspects > Air and water emissions
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation: Norway > NORSØK - Norwegian Centre for Organic Agriculture
Deposited By: Bergslid, Ms Ildri (Rose)
ID Code:38343
Deposited On:26 Aug 2020 06:40
Last Modified:26 Aug 2020 06:40
Document Language:Norwegian/Norsk
Status:Published

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics