home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Engbelgvekster med mange oppgaver. Økosystemtjenester fra kløver.

Hansen, Sissel; Pommeresche, Reidun and Serikstad, Grete Lene (2020) Engbelgvekster med mange oppgaver. Økosystemtjenester fra kløver. NORSØK Rapport, no. 3, vol 5. NORSØK, Tingvoll.

[thumbnail of NORSØK Rapport nr. 3 2020 Engbelgvekster.pdf] PDF - Published Version - Norwegian/Norsk
1MB


Summary

De vanligste norske engbelgvekstene er rødkløver og kvitkløver. I enkelte deler av landet blir også luserne noe brukt. Belgvekster i eng- og fangvekstblandinger binder nitrogen fra lufta ved hjelp av Rhizobium-bakterier i knoller på røttene. Kløver i enga bidrar til økt grasvekst samme år, samt at kløver alene og i blandinger gir en god gjødseleffekt for etterfølgende vekster. Undersøkelser viser også at en fangvekstblanding med kløver og eksempelvis raigras har like god evne til å redusere utvasking av nitrogen som det en blanding uten belgvekster har. Økt bruk av kløver i enga med påfølgende redusert bruk av kunstgjødselnitrogen gir økt nitrogeneffektivitet og kan redusere utslipp av drivhusgassen lystgass fra enga. Kløver bidrar til karbonlagring i jord ved sjøl å samle nitrogen fra lufta. Nitrogen er viktig for innbygging av karbon i organisk materiale i jorda. Kløverplantene tåler moderat tørke godt og kan under våte forhold bidra til økt vanninfiltrasjon i jorda. Høyest nitrogeneffektivitet og best effekt på jordstruktur, karbonlagring og robusthet mot tørke blir det når kløver dyrkes sammen med andre arter, særlig ulike grasarter.


EPrint Type:Report
Keywords:Kløver, engbelgvekster, nitrogenfiksering, jordstruktur, økosystemtjenester Legumes, clover, nitrogen fixation, soil structure, ecosystem
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Pasture and forage crops
Environmental aspects > Air and water emissions
Environmental aspects > Biodiversity and ecosystem services
Research affiliation: Norway
Norway > NORSØK - Norwegian Centre for Organic Agriculture
Deposited By: Serikstad, Grete Lene
ID Code:37546
Deposited On:12 Mar 2020 07:42
Last Modified:12 Mar 2020 07:42
Document Language:Norwegian/Norsk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics