home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Gode perspektiver for rækkedyrkning i økologisk planteavl

Olesen, Jørgen E. (2018) Gode perspektiver for rækkedyrkning i økologisk planteavl. Økologi og Erhverv, 31 August 2018, 636, p. 26.

[thumbnail of JEOE173.pdf] PDF - Danish/Dansk
227kB


Summary

Rækkedyrkning vinder stadig større indpas i økologisk planteavl, og dyrkningsformen giver en række fordele i forhold til udbytte, kvalitet og ukrudtsbekæmpelse. Der er dog stadig udfordringer, som diskuteret på sidste års Økologikongres.
På Økologikongressen i 2017 blev resultater omkring rækkedyrkning fra RowCrop projektet præsenteret. Projektet har gennem fire år afprøvet et dyrkningssystem, hvor kornet dyrkes på øget rækkeafstand (25-30 cm). Der radrenses mellem rækkerne i foråret (1 eller 2 gange). Efter sidste radrensning sås en efterafgrøde i rækkemellemrummet, og efter høst af afgrøden radrenses igen, men denne gang mellem rækkerne af efterafgrøde.
De gode resultater fra forsøgene kan være anderledes i praksis. Vi spurgte derfor deltagerne i sessionen på Økologikongressen om deres erfaringer med rækkedyrkning og om deres syn på udviklingsmulighederne.
Erfaringer med rækkedyrkning og radrensning
Der er enighed om at rækkedyrkning giver højere og mere stabile udbytter samt et højere proteinindhold i kornet. Det er dog svært at udnytte systemet i vintersæd på tung jord, og der må ikke være mange sten i marken. Forudsætningen er at der er en tilstrækkelig kapacitet til radrensningen, så den kan foregå rettidigt.
Rækkedyrkning og radrensning giver mindre ukrudt. Systemet kan formentlig især være med til at forhindre at rodukrudt vokser sig til et stort problem. Hvis der alene er tale om meget frøukrudt vil systemet have en god effekt, men det vil ikke kunne redde et areal med kvik. Ved et stort ukrudtstryk skal rækkedyrkningen kombineres med høj udsædsmængde. Blindstrigling i kombination med radrensning vil kunne være en fordel i situationer med meget frøukrudt.
Der er gode erfaringer med etablering af undersået efterafgrøde efter sidste radrensning, men det kræver regn på det rigtige tidspunkt og såteknikken skal tilpasses jordtypen. Hvis forholdene er gode giver det gode muligheder for at etablere både græs og kløver.
Udviklingsmuligheder ved rækkedyrkning
Der er generelt ikke problemer med at tilpasse rækkedyrkningssystemet til de økologiske dyrkningssystemer, men rækkedyrkningen er mindre nødvendigt på kvægbrug. Jordtypen betyder meget for hvor let systemet er at bruge, og stiv lerjord er værst, da mulighederne for radrensning bliver meget vejrafhængigt.
Der er behov for udvikling af maskiner til radrensning, der kan håndtere arealer med stub og halmrester, således at halm ikke slæber efter skærene. Dette er særligt afgørende ved radrensning mellem rækker af efterafgrøde i efteråret. Det mangler dog stadig at blive dokumenteret, at denne radrensning har en god effekt på rodukrudtet. Ellers er der især brug for udvikling af såteknik på radrenseren til at sikre god etablering af efterafgrøderne.
Brug af rækkedyrkning kan mindske brugen af ploven, men det er næppe muligt at droppe den helt endnu. Hertil kræver bedre teknik til ukrudtsbekæmpelse og til at afslutte efterafgrødernes vækst i foråret.


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Keywords:Row cropping
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Cereals, pulses and oilseeds
Soil > Nutrient turnover
Crop husbandry > Soil tillage
Crop husbandry > Weed management
Research affiliation: Denmark > Organic RDD 2 > RowCrop
Denmark > CROPSYS
Deposited By: Olesen, Senior scientist Jørgen E.
ID Code:35105
Deposited On:16 Apr 2019 08:03
Last Modified:06 Jun 2022 16:06
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics