home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Hvordan måles innholdet av organisk materiale og karbon i norsk jord?

Pommeresche, Reidun; Frøseth, Randi Berland and Riley, Hugh (2019) Hvordan måles innholdet av organisk materiale og karbon i norsk jord? [How do we measure soil organic matter and soil organic carbon in Norwegian soils?] NORSØK FAGINFO, no. 1-2019. Norsk senter for økologisk landbruk, NORSØK, Tingvoll.

[thumbnail of Hvordan måler vi innhold av OM og C i norsk jord endelig i NORSØK faginfo ISBN.pdf] PDF - Published Version - Norwegian/Norsk
1MB


Summary

I Norge brukes oftest glødetap av tørr, siktet jord som mål på innhold av organisk materiale i dyrka jord. I mineraljord med økende innhold av leire, må glødetapet korrigeres ned mer og mer for å finne det virkelige innholdet av organisk materiale i jorda. Både organisk materiale, mold og humus inneholder foruten karbon også flere andre grunnstoffer. Det er vanlig å beregne at organisk materiale i jord i snitt inneholder 50-58 % karbon.
Generelt gir glødetapet best mål for innhold av organisk materiale i jordartsklassene mineralblandet moldjord og organisk jord og jordarter med lavt leirinnhold (< 9 %). Det er også der minst forskjell mellom glødetapet og moldinnhold (mer nøye innhold av organisk materiale). I slik jord er også karboninnholdet nærmest 50 % av både glødetapsverdien og verdien for beregnet moldinnhold.
I mineraljord med økende innhold av leire, vil glødetapet derimot måtte korrigeres ned mer og mer for best mulig mål for moldinnholdet (det reelle innholdet av organisk materiale) og i etterkant beregning av karboninnholdet. I slik jord blir det større forskjell mellom glødetapsverdien og moldinnholdet i analysene vi bruker.
Det blir også viktigere å beregne karboninnholdet mer nøyaktig, og ikke dividere glødetapsverdien, men moldinnholdet med 2. Dette fordi leirinnholdet påvirker glødetapsverdien mye og gir i slik jord et langt lavere reelt innhold av organisk materiale enn glødetapsverdien viser. I lettleire og mellomleire er derfor ofte det reelle karboninnholdet veldig lavt, under 20 % av glødetapstallverdien, og under 1 % karbon av TS.


EPrint Type:Report
Keywords:Soil organic carbon, Soil organic matter, Organisk materiale, jordkarbon, karbon i jord, glødetap, Jordlappen, JordBio, HelJord, karbonlagring
Subjects: Soil > Soil quality
Soil
Knowledge management > Education, extension and communication
Research affiliation: Norway > NIBIO – Norwegian Institute of Bioeconomy Research
Norway > NORSØK - Norwegian Centre for Organic Agriculture
ISBN:978-82-8202-079-4
Deposited By: Pommeresche, Reidun
ID Code:34362
Deposited On:31 Jan 2019 07:16
Last Modified:31 Jan 2019 07:16
Document Language:Norwegian/Norsk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics